NEOČEKIVANI REZULTATI NOVOG ISTRAŽIVANJA: Ukoliko imate naviku često navečer jesti grickalice - ovo trebate znati…

Vrijeme je također važno jer je kasno noćno grickanje loše za zdravlje, upozorila je Bermingham.

  • Zdravlje

  • 28. Jul. 2023  

  • 0

Pistacije u zdjelici na stoliću za kafu, napola pojedena vrećica Bombay Mixa u ormariću, tuba Pringlesa uglavljena između jastuka i naslona za ruke.

Čak i prije nego što se jave prvi napadi gladi i miris kuhane večere dopre iz kuhinje, može biti teško držati ruke podalje od čipsa, kolačića i svih drugih grickalica po kući.

Grickanje se obično smatra nezdravim: u najboljem slučaju ometa režim tri obroka dnevno, u najgorem slučaju dovodi do prehrane s previše prerađene hrane i namirnica prepunih soli, masti, šećera, konzervansa i aditiva.

No studija je pokazala da grickanje, što prema nekim procjenama čini petinu unosa kalorija u zapadnim zemljama, nije uvijek loše.

Grickanje zdrave hrane, čak i između obroka, kao što je to obično slučaj s grickalicama, nije nužno loša stvar.

To je utvrdilo istraživanje prehrambenih navika oko 1.000 ljudi koje je proveo King's College London i predstavljeno je na konferenciji Američkog društva za prehranu u Bostonu.

Loše je s odlutalim mislima u sebe trpati nezdravu hranu i ignorirati provjereno pravilo da ne jedete prije spavanja.

Naše je istraživanje pokazalo da je kvaliteta grickalica važnija od količine ili učestalosti grickanja, stoga je odabir visokokvalitetnih grickalica u odnosu na visokoprerađene grickalice vjerovatno koristan, rekla je Kate Bermingham, postdoktorandica na KCL-u.

A za one koji su skloni prepustiti se kasnonoćnoj želji da prekopaju hladnjak poruka je – razmislite ponovo, bez obzira na to koliko taj noćni zalogaj bio zdrav.

Vrijeme je također važno jer je kasno noćno grickanje loše za zdravlje, upozorila je Bermingham.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...