IDETE NA SKIJANJE?: Pripazite na zimsku opremu, kazne su velike

Zimska oprema je u Bosni i Hercegovini obavezna bez obzira na vremenske uslove

  • Auto

  • 04. Jan. 2020  04. Jan. 2020

  • 0

Ususret tzv. hrvatskom tjednu na zimovalištima u regiji, Index.hr je napravio popis obavezne zimske opreme koju morate imati na automobilu ako ste jedan od najavljenih 200.000 hrvatskih "skijaša". To, naravno, vrijedi i za skijaše iz Bosne i Hercegovine.

Hrvatska 

Odlukom o obveznoj zimskoj opremi (NN 145/2013) zimska oprema obvezna je na zimskim dionicama javnih cesta do 15. travnja, a jedini izuzetak su vozila oružanih snaga koja ne moraju koristiti zimsku opremu. U zimske dionice javnih cesta ulazi 839,2 km autocesta i 1523,3 km državnih i županijskih cesta te 68,1 km državnih cesta za tranzitni promet iz luka Vukovar, Osijek, odnosno luke i rafinerije Sisak. Zakon tu poznaje dvije opcije, korištenje četiri zimska pneumatika (M+S) ili četiri ljetna pneumatika s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg koji se postavljaju na pogonske kotače. Zatekne li vas policija na cesti bez odgovarajuće zimske opreme, morat ćete stati, staviti zimsku opremu ili platiti kaznu od 700 kuna. Dobro ste i prošli, jer u ostalim europskim zemljama pravila su različita, a kazne nerijetko osjetno više. 

Slovenija

Kod našeg zapadnog susjeda zimska oprema je obavezna do 15. 3, a i duže u slučaju zimskih uvjeta na cestama. Pravilo je isto: 4 zimske gume ili ljetne gume (min. 4 mm utora) i lanci. Kazne mogu ići od početnih 120 do 500 eura, a plaća se i nemala kazna ako auto nije očišćen od snijega.

Austrija

Jedno od omiljenih odredišta ima vrlo rigorozne kazne za nepoštivanje zakona. Pravila su slična, zimska oprema obavezna do 15. 4, gume moraju biti M+S i utori duboki minimalno 4 mm. Umjesto zimskih guma na vozilu može biti i kombinacija ljetnih guma s lancima. U suprotnom očekujte kazne koje mogu ići i do čak 5.000 eura, piše HAK.

Italija

Na području Val d'Aosta do 15. travnja na automobilu je obavezna zimska oprema. Kazne u toj regiji mogu ići i do stotinjak eura.

Bosna i Hercegovina

Zimska oprema je obavezna bez obzira na vremenske uvjete, a definirana je kao i u Hrvatskoj kroz dvije varijante, sa zimskim gumama ili ljetnim s lancima. Minimalna kazna je oko 20 eura, maksimalna ako se prouzroči nesreća oko 100 eura.

Srbija

Obavezna je zimska oprema do 1. travnja. U zimskim uvjetima vozila moraju imati M+S gume na pogonskim kotačima, a minimalna dubina utora je 4 mm. Lanci za snijeg su obavezni na označenim dionicama. Kazna za nekorištenje zimske opreme je 3000 dinara.

Njemačka

Posljednjih desetak godina vrijede stroga pravila. Obavezne su zimske gume (oznaka M+S ili pahuljica) u slučaju snijega, poledice, leda na cesti, bljuzge i ugaženog snijega. Ljetne gume su zabranjene u zimskim uvjetima. Ako nepoštivanjem zakona još i ometate tijek prometa, kazna će biti udvostručena i iznosit će 80 eura.

Francuska

Nema terminske zakonske obaveze. Savjetuje se korištenje M+S guma, a minimalna dubina utora je 3,5 mm. Kazne su ovdje nerijetko veće od 100 eura, posebno ako se zađe u planinske ceste.

Švicarska

Nije vremenski strogo određena, već ovisi o uvjetima na cesti. Važno je pratiti stanje na cestama te prometne znakove, pa tako kod znaka s lancima za snijeg to vrijedi za sva vozila bez 4WD pogona. Imajte na umu da u slučaju prometne nesreće u zimskim uvjetima krivnja ide u smjeru sudionika bez zimske opreme.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...