POTPUNO NEOČEKIVANO: Sony je sinoć predstavio svoj električni automobil; Pogledajte ovu zvijer (VIDEO)

Sony je sasvim neočekivano sinoć, na ovogodišnjem sajmu CES u Las Vegasu, predstavio konceptni električni automobil. Da, Sony, kompanija poznata po televizorima, PlayStationu i ponekom mobitelu.

  • Auto

  • 07. Jan. 2020  07. Jan. 2020

  • 0

Automobil imena Sony Vision-S je ustvari demonstracija toga što sve Sony može ponuditi automobilskoj industriji, poput entertainment sustava, kamera i raznih senzora. Japanska kompanija je očito odlučila da je najbolji način za demonstraciju tih tehnologija da naprave svoj auto.

Vision-S opremljen je s 33 različita senzora unutar i van automobila, nekoliko širokih ekrana, nekoliko naprednih surround zvučnika, a povezan je cijelo vrijeme s internetom. Sony ipak nije izradio apsolutno svaki dio automobila, budući da su neke sustave proizveli Bosch i BlackBerry. Automobil je nastao na novoj platformi za električna vozila, koju je izradila austrijska kompanija Magna, poznata po izrađivanju Mercedesa G-klase i Toyotine nove Supre.

DIZAJN INSPIRIRAN DRUGIM MODELIMA

Iz Sonyja kažu da će ta platforma biti pogodna i za izradu drugih automobila, poput SUV-ova. Vanjština automobila snažno podsjeća na Porsche Taycana, dok je bočni profil pomalo inspiriran drugim električnim konceptnim vozilom, Lucid Motors Airom. Unutrašnjost pak podsjeća na kineski Byton, koji je prije svega poznat po ekranu koji se prostire u unutrašnjosti od lijevih do desnih vrata.

Sony je automobil predstavio na kraju svoje press konferencije, na kojoj su usput rečeno, predstavili i novi logotip nadolazećeg PlayStationa 5. Vision-S je dobio samo dvije minute, stoga je hrpa pitanja ostala neodgovorena. Hoće li Sony ili Magna ikada proizvesti ovaj automobil? Hoće li na ovoj platformi drugi proizvođači proizvoditi svoje automobile? Jedino što smo saznali na Sonyjevim stranicama je da Vision-S ubrzava do 100 kilometara na sat za 4,8 sekundi, pa možemo pretpostaviti da su ga testirali i da se radi o funkcionalnom prototipu.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...