NANCY PELOSI DOVODI TRUMPA DO LUDILA: Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa nakon vojne akcije protiv Irana otkrila karte...

Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi najavila je za danas glasanje o rezoluciji...

  • Svijet

  • 09. Jan. 2020  

  • 0

..., koja bi trebala ograničiti predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da pokreće vojne akcije protiv Irana, nakon što je Teheran raketirao vojne baze u Iraku u kojima su bili američki vojnici.

Pelosi je rekla da će se glasati o predsjedničkim ratnim ovlastima zbog zabrinutih članova Kongresa u vezi strategije i odluka administracije koje nisu otklonjene na brifingu sa zastupnicima.

Državni sekretar Mike Pompeo, ministar odbrane Mark Esper, načelnik Združenog štaba američke vojske Mark Milley i direktorica Centralne obavještajne agencije (CIA) Gina Haspel održali su klasificirane brifinge za svih 535 članova Kongresa kako bi raspravljali o odluci Trumpa da naredi napad bespilotne letjelice u kojem je prošle sedmice u Iraku ubijen iranski general Qassem Soleimani.

Nakon zasjedanja, većina Trumpovih republikanaca pohvalila je dužnosnike i udar.

Senator Jim Risch, republikanski predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata, kazao je da je to bio jedan od najboljih brifinga te da su pružene "kristalno jasne informacije", prenosi Hina.

General bio 'neposredna prijetnja'

No, demokrati i najmanje dva republikanaca jasno su rekli da službenici nisu pružili dokaze koji bi potkrijepili Trumpove tvrdnje da je Soleimani predstavljao "neposrednu prijetnju" Sjedinjenim Američkim Državama.

Rezoluciju o ograničavanju ovlasti vjerovatno će podržati Zastupnički dom, gdje demokrati imaju većinu, ali ne i Senatu koji kontroliraju Trumpovi republikanci.

Američki potpredsjednik Mike Pence izjavio je u srijedu da su Sjedinjene Američke Države primile obavještajne podatke prema kojima je Iran zatražio od svojih savezničkih milicija da ne napadaju američke ciljeve.

"Primamo neke ohrabrujuće obavještajne podatke da Iran šalje poruke onim istim milicijama da ne kreću protiv američkih ciljeva ili civila. Nadamo se da ta poruka i dalje odjekuje", kazao je Pence, prenosi Reuters.

Bijela kuća u srijedu navečer je, bez ikakvih detalja, izvijestila da su Trump i izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonski razgovarali "o kritičnim bilateralnim i regionalnim pitanjima".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...