GROM IZ VEDRA NEBA; MINISTAR ODBRANE ŠOKIRAO AMERIKU: "Nisam vidio dokaze da je IRAN HTIO NAPASTI…“

Trump je prethodno rekao da je Iran vjerovatno ciljao američku ambasadu u Bagdadu, kao i da je planirao napade na četiri ambasade

  • Svijet

  • 13. Jan. 2020  

  • 0

Američki ministar odbrane Mark Esper nije vidio specifične obavještajne dokaze o tome da Iran planira napasti četiri ambasade Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Hina

Esper je ponovio da je Washington spreman bez preduvjeta pregovarati s Iranom.

Za CBS-ovu emisiju "Face the Nation" Esper je rekao da se slaže s ocjenom svog predsjednika Donalda Trumpa da su napadi na američke ambasade izgledni, ali je rekao da se ta ocjena ne temelji na nekim specifičnim dokazima.

"Kad predsjednik kaže da bi možda moglo biti novih napada na ambasade, dijelim to stajalište", rekao je Esper. 

Na novinarsko inzistiranje je li vidio konkretne obavještajne dokaze Esper je odgovorio: "Nisam vidio dokaze u vezi sa četiri ambasade".

Više američkih zvaničnika opravdalo je likvidaciju iranskoga generala Qassema Soleimanija izjavom da su američkim diplomatima i službenicima u Iraku i regiji prijetili neposredni napadi koje je pripremao Soleimani. 

SAD spreman pregovarati sa Iranom

Trump je prethodno rekao da je Iran vjerovatno ciljao američku ambasadu u Bagdadu, kao i da je planirao napade na četiri ambasade.

Soleimani je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice 3. januara. 

Demokrati i nekoliko republikanaca u Kongresu propitivali su opravdanost američkog napada i rekli da nisu o tome bili primjereno i detaljno obaviješteni. 

Esper je ustvrdio da je Washington i dalje spreman pregovarati s Iranom bez preduvjeta.

"Spremni smo sjesti i razgovarati bez preduvjeta. Bit će to korak naprijed, niz koraka putem kojih Iran treba postati normalnija zemlja", rekao je američki ministar odbrane.

Ustvrdio je da je iranska vlada "korumpirana", ali i dodao kako je to "još uvijek legitimna vlada".

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...