NA SNAZI JE UZBUNA: U Sarajevu zrak VRLO OPASAN po zdravlje, evo gdje je jutros NAJGORE...

Indeks kvaliteta zraka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine jutros u 7.00 sati iznosio je 342, odnosno vrlo je opasan, dok je jučer u 7.00 iznosio 224

  • Hronika

  • 14. Jan. 2020  

  • 0

Vrijednost čestica PM10 jutros u 7.00 sati iznosila je 292 i to izmjerena na mjernoj stanici Otoka, dok je jučer vrijednost čestica PM10 iznosila 185.

Na mjernoj stanici Bjelave indeks kvaliteta zraka jutros je iznosio 132, Vijećnica 173 i Ambasada SAD-a 222.

Trenutni kvalitet zraka može izazvati ozbiljne posljedice za cjelokupno stanovništvo, upozoravaju iz nevladine organizacije Eko Akcija. Tokom boravka vani treba izbjegavati bilo kakve napore.

Najugroženije kategorije stanovništva: trudnice, stare osobe i djeca, osobe s respiratornim i srčanim problemima, te bi morale bi ostati u zatvorenom.

Indeks kvalitete zraka temelji se na mjerenju čestica ( PM2.5 i PM10), ozona (O3), dušikovog dioksida (NO2), sumpornog dioksida (SO2) i emisije ugljičnog monoksida (CO). 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...