MUNIR ALIBABIĆ NA SUĐENJU VIKIĆU I PUŠINI: Radikali iz SDA nisu vjerovali VIKIĆU, pa su poslali ASIMA DAUTBAŠIĆA da ga kontroliše!

Svjedok Tužilaštva BiH Munir Alibabić govorio je o saznanjima u vezi s formiranjem specijalne jedinice “Ševe” i njenom učešću u ubistvu zarobljenika u Velikom parku u Sarajevu u aprilu 1992. godine, te vezama s politikom i organima bezbjednosti.

  • Mini market

  • 19. Jan. 2020  

  • 0

Munir Alibabić, koji je bio načelnik Sektora državne bezbjednosti u Sarajevu, kazao je da je specijalna jedinica policije pod komandom Dragana Vikića u aprilu prešla u Dom policije u Sarajevu, a da su u tom objektu bili i rukovodioci Službe državne bezbjednosti sa republičkog nivoa – Nedžad Ugljen i Asim Dautbašić, kao i drugi članovi.

Rekao je da se “Dautbašić stavio na raspolaganje radikalnom dijelu Stranke demokratske akcije (SDA), koji se prozvao ‘šura'”, a koji je svjedok nazvao paradržavnim tijelom. Kako je kazao, Dautbašić mu je rekao da ga “šura” šalje u specijalnu jedinicu sa zadatkom da kontroliše Vikića i da mu pomaže u određenim poslovima. Napomenuo je da su u to vrijeme bile informacije da se na Vikića vrši pritisak i da je u pitanju njegova lojalnost.

Alibabić je posvjedočio da je Dautbašić jedinici Jusufa Prazine napravio policijske akreditacije, ali da ona nije imala nikakve veze sa specijalnom policijom Dragana Vikića.

Na pitanje tužiteljice Vesne Ilić zašto je u istrazi kazao da je jedinica Prazine u aprilu “slovila” kao rezervni sastav Vikićeve jedinice, Alibabić je naglasio da je samo tako “slovila” radi podizanja morala.

Svjedok je kazao da je krajem marta ili početkom aprila čuo za ideju da se formira specijalna grupa za “rješavanje stvari po hitnom postupku”, kada su mu Dautbašić i ministar policije Alija Delimustafić ponudili da bude pri njegovom Sektoru. Kazao je da ih je “ubijedio” da to ne može prihvatiti.

Dodao je da je ubrzo saznao da je ta grupa formirana, kada ga je Ugljen nazvao i tražio određene stanice po koje su došli Nedžad Herenda i još jedan. Naveo je da je kasnije saznao da se ta jedinica zove “Ševe”.

Alibabić je ispričao kako ga je u drugoj polovini aprila nazvao predsjednik Predsjedništva RBiH Alija Izetbegović i tražio mu informacije o zarobljenim vojnicima, jer mu je srpska strana uslovljavala pregovore tim pitanjem.

Svjedok je rekao da je zvao Ugljena, koji mu je kazao da je grupa zarobljenika likvidirana i da je za to odgovoran Kerim Lučarević i njegovi ljudi. To mu je, kako je rekao, bilo nelogično i nazvao je Dautbašića, koji mu je takođe kazao da su likvidirani, ali da su to učinili “ovi iz naše specijalne jedinice”.

Dautbašić mu je rekao i da su tijela zapaljena na Darivi, kao i da su uviđaj izvršili pripadnici Centra službi bezbjednosti (CSB), te sudija i tužilac. Svjedok je naveo da je kasnije, kada je postao načelnik CSB-a, vidio da slučaj nije bio evidentiran.
Alibabić je kazao da je kao načelnik CSB-a Predsjedništvu podnio izvještaj u kojem je “Ševe” označio kao grupu za likvidaciju, ali da je izvještaj odbijen. Ta grupa je u aprilu 1993. dobila priznanje od, kako mu se čini, “ministra Pušine”.

Alibabić je precizirao da je “Ševama” rukovodio Dautbašić, koliko je njemu poznato, a kasnije i Herenda, te da ih je podržavao Bakir Alispahić, načelnik CSB-a, a kasnije ministar policije.

On je rekao da je nekoliko puta s Vikićem razgovarao o ubistvima u Velikom parku kod Doma policije i da mu je ispričao da je, kada su doveli zarobljenike, kazao da ih vode jer nisu za njih nadležni, te da je zatim čuo pucnjeve. Vikić mu je rekao da je jedan od specijalaca ušao i kazao da je Herenda pobio zarobljenike.

Svjedok je rekao da mu je Vikić kazao kako je naredio da se svi koji nisu iz njegove jedinice sklone od objekta, te da je Dautbašiću rekao: “Ja s ovim nemam niti hoću da imam išta.” Rekao mu je i da ga je zvao Pušina da skloni tijela, ali da mu je odgovorio da ih skloni onaj ko ih je pobio.

Alibabić je o ovim događajima davao više izjava proteklih godina. Kazao je da ih je davao pod pritiskom i da su oni koji su ga ispitivali “kreirali” da je za sve odgovoran Vikić, a da nisu dali da se spomenu Dautbašić, Ugljen i Alispahić. Tužiteljica Ilić je rekla da se u izjavi koju je njoj davao spominju svi, na šta je svjedok rekao da je ta izjava korektno prenesena.

Za ubistva osam zarobljenih vojnika počinjena u Velikom parku u aprilu 1992. godine sudi se Draganu Vikiću, Jusufu Pušini, Nerminu Uzunoviću i Mladenu Čovčiću.

Vikić je, kao bivši komandant Specijalne jedinice i komandant Jedinice rezervnog sastava, optužen da nije spriječio ni preduzeo mjere na kažnjavanju podređenih, kao i Pušina, koji je bio pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine (RBiH). Uzunović i Čovčić su optuženi kao pripadnici Jedinice rezervnog sastava policije.

Odbrane će Alibabića ispitati u nastavku suđenja 23. januara.

(Detektor.ba/SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...