STALI ČIM SU KRENULI: Mektić tvrdi da Vijeće ministara u blokadi!?

Zastupnik SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić ustvrdio je u izjavi za BNTV da se Vijeće ministara BiH nalazi u blokadi, ističući da je za mjesec dana, otkako je konstituirana nova vlast, održana samo jedna sjednica tog tijela.

  • Mini market

  • 21. Jan. 2020  21. Jan. 2020

  • 1

- Otkako su imenovani novi ministri održana je samo jedna sjednica Savjeta ministara. Sjećam se vremena kad smo mi imenovani da je već u prvom mjesecu održano čak šest sjednica! Šta se uopšte tamo dešava i zašto Savjet ministara ne radi svoj posao? Tu imate i dodatne probleme zbog neimenovanja jednog ministra i jednog zamjenika ministra iz reda srpskog naroda, tako da mi sve to djeluje kao da su povučene neke političke kočnice i da se Savjet ministara nalazi u svojevrsnoj blokadi - kaže Mektić za Insajder.On, između ostalog, tvrdi da nedavno konstituisana nova vlast na nivou BiH već na startu teško može da funkcioniše jer, prema njegovim riječima, koalicioni partneri nemaju nikakvu zajedničku programsku platformu.

- To nije nikakva programska koalicija, već koalicija za raspodjelu fotelja i funkcija. Čim su dobili pozicije oni su se zadovoljili, svako ima svoje interese i ne postoji ništa drugo oko čega su se usaglasili. Na zadnjoj sjednici Predstavničkog doma parlamenta BiH u 70 odsto slučajeva stranke koje čine vladajuću koaliciju nisu glasale zajedno - ističe Mektić.

Na pitanje da prokomentariše prijedlog novog ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića da za direktora SIPA bude imenovan dosadašnji direktor policije RS Darko Ćulum, Mektić odgovara da je to "klasično političko imenovanje".

- Radončić je sam rekao da je sa koalicijom na političkom nivou dogovorio da Ćulum bude direktor. To isključuje svaku vrstu profesionalizma i znači da tu uopšte nisu bili važni kvaliteti i reference kandidata, već jedino ono što je dogovoreno na političkom nivou. To znači i da se kroz policijske agencije ostvaruju razni politički uticaji, mogućnost političkog kadroviranja i uticaja politike na rad policijskih agencija. agencija.

Time se isključuje bilo kakva nezavisnost i profesionalizam. Na stranu to što u konkretnom slučaju postoje problemi sa Ćulumovim imenovanjem i u slučaju "Pravde za Davida" i još nekih teških nerasvijetljenih ubistava u vrijeme kad je on bio na dužnosti direktora policije RS. Očigledno je da u tim slučajevima policijski posao nije odrađivan profesionalno i odgovorno - kaže Mektić.

On je za Insajder potvrdio i to da se SNSD protivi izboru Mirka Šarovića na mjesto predsjedavajućeg parlamentarne Komisije za nadzor nad radom OBA, odnosno da ta stranka, kako kaže, podržava izbor lidera SDP-a Nermina Nikšića na tu funkciju.

- SNSD-u je jedino stalo do toga da to ne bude neko iz SDS-a, iako je to izvan svake zdrave logike i pameti. Imate direktora OBA iz reda Bošnjaka, a sad želite da iz reda Bošnjaka postavljate i šefa komisije za nadzor?! Ako se imalo rezonski gleda, na to mjesto trebalo bi da dođe Srbin, ali SNSD-u je stalo samo do toga da to ne bude neko iz SDS-a, a što to neće biti srpska pozicija to im nimalo nije bitno. Njima je glavna stvar da se obračunavaju sa SDS-om - tvrdi Mektić. 

U prilog tome, kako kaže, svjedoči i nedavna optužnica Tužilaštva BiH protiv njega zbog navodne zloupotrebe položaja dok je obavljao funkciju ministra bezbjednosti.

- To nije optužnica, već čista politička konstrukcija iza koje stoji SNSD. To se vidi i po tome što je optužnicu podigla ćerka istaknutog člana SNSD-a i postoje vrlo vjerodostojna saznanja da je ona to radila u dogovoru i uz blagoslov ključnih ljudi u SNSD-u. U optužnici se nalaze čiste nebuloze koje nemaju veze s istinom - kaže Mektić.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...