HAOS U ZENICI: Kasumović doveo Zenicu pred totalnu blokadu

Vijećnici SDA, SBB, A-SDA su u skladu sa članom 85. Poslovnika Gradskog vijeća („Službene novine Grada Zenica“ broj: 4/17), podnijeli prijedlog za sazivanje sjednice Gradskog vijeća ...

  • Politika

  • 29. Jan. 2020  

  • 1

... u svrhu razmatranja prijedloga Budžeta Grada Zenica za 2020. godinu i prijedlog odluke o izvršavanju Budžeta za 2020. godinu.

Obzirom da je gradonačelnik na sjednicama 26.12.2019. i 16.01.2020. povukao prijedlog Budžeta kao jedini ovlašteni predlagač i time onemogućio vijećnike u Gradskom vijeću da raspravljaju i da se izjasne o ovom dokumentu, na taj načinje Grad Zenicu doveo pred stanje totalne blokade.

Neosporno je da u skladu sa članom 34. Statuta Grada Zenica i članom 70. Poslovnika Gradskog vijeća gradonačelnik ima obavezu da dostavi prijedlog Budžeta na usvajanje.Međutim, gradonačelnik je povlačeći dva puta prijedlog Budžeta kao i nedostavljajući prijedlog Budžeta onemogućio funkcionisanje grada kao i ispunjavanje brojnih obaveza koje se finansiraju iz gradskog Budžeta. Na ovaj način dovode se u tešku situaciju posebno ranjive kategorije društva kao i finansiranje redovnih obaveza iz nadležnosti Grada Zenica. Posebno upozoravamo na velike probleme u funkcionisanju javnih preduzeća, ustanova i drugih korisnika Budžeta kojima je neophodna finansijska pomoć, koja se jedino može realizirati usvajanjem Budžeta.

Vijećnici SDA, SBB, A-SDA odbacuju spin gradonačelnika da su odgovorni za nastupanje mogućeg haosa u gradu. Pomenuti vijećnici nemaju ništa protiv usvajanja odluke o privremenom finansiranju, ali tek kada se izjasne o prijedlogu Budžeta za čije dostavljanje je isključivo nadležan i odgovaran gradonačelnik.

Posebno zabrinjava činjenica da je gradonačelnik na posljednjoj sjednici radnog predsjedništva dostavljavanje Budžeta za 2020. godinu uslovio usvajanjem regulacionih planova. Želimo vjerovati da će prevladati razum i da će gradonačelnik kao jedini ovlašteni predlagač ispuniti svoju zakonsku obavezu i u što kraćem roku dostaviti prijedlog Budžeta sa nadom da ga neće više povlačiti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...