NJEMAČKA NA OPREZU: Bundestag naredio, zbog ovoga je 36 njemačkih političara dobilo policijsku zaštitu...

U Njemačkoj se trenutno 36 političara nalazi pod zaštitom pripadnika Saveznog ureda za borbu protiv kriminala (BKA), rečeno je u Bundestagu

  • Svijet

  • 06. Feb. 2020  

  • 0

"Od 36 političara koji se nalaze pod zaštitom, njih deset ima stalnu pratnju. Kod ostalih se zaštita pojačava zavisno o situaciji", navodi se u odgovoru Ministarstva unutrašnjih poslova na pitanje zastupničkog kluba Liberalno-demokratske stranke Njemačke (FDP), prrenosi Hina.

"Iako je, kako proizlazi iz odgovora Ministarstva unutrašnjih poslova, broj političara kojima je potrebna zaštita u padu, učestali napadi na političare u posljednje vrijeme ne daju razloga za opuštanje", rekao je Benjamin Strasser, unutrašnjopolitički glasnogovornik zastupničkog kluba FDP-a.

Učestale prijetnje političarima

Među političarima koji se nalaze na meti napada radikalno desnih počinitelja je i socijaldemokratski zastupnik Karamba Diaby.

Ured tog političara afričkog porijekla u Halleu je samo ove godine već nekoliko puta napadnut vatrenim oružjem.

Prošle godine u junu, nedaleko od Kassela, ubijen je demokršćanski političar Walter Luebke, zbog podrške izbjeglicama, a osumnjičeni za ubistvo je poznati pripadnik ekstremno desne političke scene.

Prije nekoliko mjeseci gradonačelnik zapadnonjemačkog gradića Kamp-Lintforta zatražio je dozvolu za nošenje vatrenog oružja zbog učestalih prijetnji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...