O OVOME BRUJI CIJELA EVROPA: Avion sletio na aerodorom 80 minuta ranije; Evo kako je oluja Ciara "pogurala" avion

Avion British Airwaysa doletio je jutros od New Yorka do Londona 80 minuta prije predviđenog vremena dolaska, a stručnjaci smatraju da je srušio rekord letenja ispod brzine zvuka.

  • Šareni svijet

  • 09. Feb. 2020  09. Feb. 2020

  • 1

Boeing 747-436 dosegnuo je brzinu od čak 1327 kilometara na sat zahvaljujući zračnoj struji koju je ubrzala oluja Ciara.

alt

Prema stranici Flightradar24, ovaj let u trajanju od 4 sata i 56 minuta srušio je prijašnji rekord koji je držala avio kompanija Norwegian, a iznosio je 5 sati i 13 minuta.

Letio brže od zvuka zahvaljujući zraku
   
Bivši pilot British Airwaysa Alastair Rosenschein komentirao je za BBC da je avion dostigao "fenomenalnu brzinu". On pretpostavlja da je pilot postavio avion usred zračne struje koja je u ovo doba godine vrlo snažna. Leteći u takvoj struji putnici u zrakoplovu mogu osjetiti prilično žestoke turbulencije, ali putovanje može proći i glatko.

BBC navodi da je zračna struja u nedjelju ujutro dostigla brzinu od 418 km/h.

Iako je avion letio brže od brzine zvuka, nije oborio soničnu barijeru jer mu je u kretanju pomagao zrak koji se vrlo brzo kretao. Moderni putnički zrakoplovi putuju brzinom koja iznosi 85 posto brzine zvuka.

Rekord 2172 km/h

Najbrži prelet preko Atlantika pripisuje se avionu BA Concorde koji je 1996. preletio do New Yorka do Londona za 2 sata, 52 minute i 59 sekundi. Pritom je dostigao brzinu od 2172 km/h!

Inače, oluja Ciara je tokom noći stigla do Velike Britanije, gdje su vlasti zbog obilne kiše i snažnih naleta vjetra otkazale desetine letova, a saobraćaj željeznicom je reduciran.

Na aerodromu u Bruxellesu otkazano je do sada oko 60 letova.

I nizozemski zračni prijevoznik KLM otkazao je više desetina letova iz zračne luke Schiphol u Amsterdamu.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...