AVDO AVDIĆ O NASRTAJIMA NA DRŽAVU: "Nije ovo samo problem Milorada Dodika, problem je kompletnog sistema kojeg kontrolišu Dodik i Čović”

Novinar Avdo Avdić komentarisao je danas za "O kanal" prilike u NSRS i reakcije koje su uslijedile na donošenje zaključaka.

  • Društvo

  • 17. Feb. 2020  

  • 1

“Osvrnuo bih se na izjavu Šefika Džaferovića koji kaže da zaključci Narodne skupštine Republike Srpske nisu pravno obavezujući. Naravno da nisu obavezujući kada je u pitanju Ustavni sud BiH ali se bojim da ulazimo u period u kojem čak odluke Ustavnog suda BiH nisu pravno obavezujuće. One formalno jesu ali suštinski na terenu nisu”, kazao je Avdić.

Osvrnuo se i na referendum o danu RS-a.

“Možemo se vratiti na referendum o danu RS-a. Narodna skupština RS-a trebala je izmijeniti zakon koji je po odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine bio neustavan. Ustavni sud je zabranio održavanje referenduma, a Republika Srpska ga je provela, što znači da nije poštovala Ustavni sud BiH”.

Kako je “legalizovano” nepoštivanje Ustavnog suda BiH?

“Kada je Dodik održao zabranjeni referendum Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu protiv nižerangiranih zvaničnika Republike Srpske, a optužnica je bila takva da je sud morao odbaciti. Time je faktički legalizovano nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH. Čak je Međunarodna zajednica pozivala pravodsudne institucije da reagiraju, oni nisu reagirali”.

Prokomentarisao je i najave Milana Tegeltije, koji je rekao da će poštovati odluke NSRS-a.

“Milan Tegeltija je najavio da će poštovati odluke Narodne skupštine RS-a i da on neće odlučivati u VSTV-u, a on je najodgovrniji za imenovanje Gordane Tadić na poziciju glavne državne tužiteljice. Nije ovo samo problem Milorada Dodika, problem je kompletnog sistema kojeg kontrolišu Dodik i Čović”.

“Sve i da Tužilaštvo BiH izda naredbu da se uhapsi Dodik, koja bi to agencija mogla provesti? Nijedna!”

“Bojim se da su naše domaće snage napravile ključnu grešku kada su poslušale Međunarodnu zajednicu da formiraju ovaj saziv Vijeća ministara. Opoziciji ništa drugo nije preostalo osim da se složi sa izjavama Dodika, koji je sad u institucijama BiH i u institucijama RS-a”, kazao je Avdo Avdić za O Kanal.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...