ODLAZAK LEGENDE: Proizvođač cestovnih krstarica odlazi u povijest

General Motors se ne boji radikalnih poteza, a to su na svojoj koži između ostalog osjetili Saab, Oldsmobile, Pontiac i druga slavna imena; sada će im se pridružiti još jedno...

  • Auto

  • 18. Feb. 2020  18. Feb. 2020

  • 0

Američki gigant je objavio kako australski Holden neće dočekati 2021. godinu. Nakon što je 2017. godine Holdenova proizvodnja u Australiji ugašena, negativni poslovni rezultati su se nastavili i produžili agoniju sve do ove godine kada će nakon nepunih 100 godina slavno ime otići u povijest.

Proces gašenja ubrzala je prodaja Opela čiji su se modeli uglavnom nalazili u ponudi australskog brenda. Jedan od najpoznatijih je bio Commodore, na Starom kontinentu poznat kao Insignia.

Godine 1948. Holden je predstavio svoj prvi samostalni model, a do danas je prodao preko osam milijuna primjeraka. Među njima uz spomenuti model posebno mjesto zauzimaju klasici poput modela Monaro. Prošle godine Holden nije uspio prodati ni 50.000 primjeraka.

Primjera radi, najprodavanija Toyota je prodala preko 205.000 primjeraka.

U General Motorsu su obavijestili kako će Holden pružati usluge servisa kroz narednih desetak godina.

Ipak, gašenjem dizajnerskog studija i testnog centra bez posla će ostati oko 600 djelatnika. GM ipak ne odustaje od Australije pa će svoje prisustvo zadržati kroz specijalni odjel koji će pojedine modele američkog giganta nuditi u izvedbi s volanom na desnoj strani.

(Index.hr)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...