SANDERS SVAŠTA NAGOVORIO TRUMPU ZBOG POMILOVANJA BLAGOJEVICHA: „Tako izgleda propali i rasistički-kriminalni pravosudni sistem…“

Američki senator i jedan od mogućih kandidata demokrata na predsjedničkim izborima Bernie Sanders kritizirao je odluku predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da pomiluje nekoliko bivših političara i biznismena osuđenih za korupciju i utaju poreza, među kojima je i bivši guverner Illinoisa Rod Blagojevich

  • Svijet

  • 19. Feb. 2020  

  • 0

"Trump je pomilovao utajivače poreza, prevarante sa Wall Streeta, milijardere i korumpirane vladine zvaničnike. U međuvremenu, hiljade siromašnih i djece radničke klase sjede u zatvoru zbog nenasilnih osuda zbog droge. Tako izgleda propali i rasistički kriminalni pravosudni sistem", napisao je Sanders na Twitteru, prenosi Tanjug.

Pored Blagojevicha, Trump je u utorak pomilovao i nekadašnjeg njujorškog policijskog komesara Bernija Kerika, investitora Michaela Milkena i bivšeg vlasnika NFL tima iz San Francisca Edwarda DeBartola.

Blagojevich, bivši guverner Illinoisa srbijanskog porijekla, izašao je iz zatvora nakon što ga je Trump pomilovao.

'Duboko i vječno zahvalan Trumpu'

Blagojevich (63), koji je bio osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije, pušten je iz zatvora četiri godine prije nego što bi imao pravo na uvjetnu slobodu 2024. godine.

Chicago Tribune je objavio fotografiju Blagojevicha na međunarodnom aerodromu u Denveru, gdje se ukrcao u avion kojim je odletio u Chicago.

U vrijeme dok je bio guverner, Blagojevich je bio poznat po tamnoj kosi, ali je sada sijed, jer su, kako napominje AP, farbe za kosu zabranjene u zatvoru.

Blagojevich je istakao da je "duboko i vječno" zahvalan Trumpu zbog odluke da mu preinači zatvorsku kaznu.

"On to nije morao to uraditi. On je republikanski predsjednik, a ja sam bio demokratski guverner", rekao je Blagojevich.

Blagojevich je za WGN-TV kazao da je "dosta toga naučio o krivičnom pravnom sistemu, kako može biti nepravedan...", dodajući da se "približio Bogu", kao i da je u svemu ovome bilo "Božje intervencije".

O budućim planovima, Blagojevich je rekao da namjerava ono što je loše pretvoriti u dobro.

'Prodavao' mjesta u Senatu

"Borit ću se protiv koruptivnog krivičnog pravnog sistema, koji često progoni i procesuira ljude koji ništa nisu učinili loše, koji izriče veće kazne, ne pokazuje milost", kazao je Blagojevich.

"Oni mogu činiti šta god žele. Stave vas u zatvor zbog nečega što nije krivično djelo", dodao je.

Blagojevich je najavio da će tokom dana održati konferenciju za novinare.

Trump je pomilovao je Blagojevicha koji je bio osuđen na 14 godina zatvora zbog korupcije, navodeći da je ta kazna "smiješna".

Blagojevichu se na teret stavljalo da je pokušao prodati mjesto u Senatu, koje je ostalo upražnjeno odlaskom Baracka Obame.

Posljednju mogućnost za žalbu Blagojevich je iskoristio 2018. godine i izgledalo je da će ostati iza rešetaka do 2024. godina, kada mu ističe kazna.

Njegova supruga Patty je 2018. godine putem medija pozvala Trampa da intervenira, hvaleći predsjednika i povezujući istragu protiv svog supruga s istragom specijalnog tužioca Roberta Muellera o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore 2016. godine.

U augustu prošle godine Trump je na Twitteru napisao da Bijela kuća razmatra Blagojevichev slučaj.

"Rod Blagojevich je osuđen na 14 godina zatvora, a odslužio je sedam godina. Mnogi traže da razmotrim mogućnost da mu smanjim tako tešku kaznu", naveo je Trump.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...