KAKO JE SVE POČELO: Priče o separatizmu su obična laž, evo kako je Srbija namjerno srušila Jugoslaviju…

U jeku zveckanja oružjem u regionu valja podsjetiti i ko je bio glavni krivac za konačni raspad bivše države, a ovo su dokazi i da je sve pomno isplanirano u Beogradu

  • Jeste li znali

  • 23. Feb. 2020  

  • 2

Miloševićeva Srbija je uzela od Narodne banke Jugoslavije sredstva u vrijednosti oko 3 milijarde njemačkih maraka.

Dana 26. decembra 1990. godine Srbija je tajno upala u monetarni sistem Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije. Uzela je od Narodne banke Jugoslavije sredstva u vrijednosti oko 2,6 milijardi njemačkih maraka. Time je Socijalistička Republika Srbija zapravo probila čitav financijski sistem SFRJ.

Ta su sredstva bila namijenjena za poboljšanje standarda građana pred izbore i za plaćanje penzija.

Taj je potez SR Srbije izazvao žestoke reakcije u ostalim republikama SFRJ.

Istovremeno, Srbija je odlučila zadržati iznos od 50 % poreza na promet za financiranje vlastitih potreba, iako je smjela zadržati samo 25 %.

Svakako je znano u novijoj povijesti da oružanom ratu često prethodi ili ide uporedo s njim i monetarni rat. U slučaju raspada Jugoslavije upad Slobodana Miloševića u monetarni sistem Jugoslavije u decembru 1990. godine praktički je srušio financijske institucije bivše države. Milošević je naprosto, u Narodnoj banci Srbije, bez znanja Narodne banke Jugoslavije i tadašnjeg premijera Ante Markovića, u jednom danu odštampao polugodišnju emisiju jugoslavenskih dinara, kako bi podijelio dodatne plaće i penzije u Srbiji.

Bio je to uvod u raspad Jugoslavije i ono što je prethodilo Miloševićevoj vojsci da agresijom na ostale bivše republike pokuša ostvariti svoj pomno planirani konačni cilj.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...