ŠTA SE OVO DEŠAVA U CRNOJ GORI?: Granična policija otkrila lažne policijske iskaznice; Trebao ih preuzeti počasni ruski konzul u Podgorici

Crnogorska granična policija pronašla je i zaplijenila 100 lažnih znački Međunarodne asocijacije policajaca (IPA) ilegalno transportovanih u Crnu Goru koje je trebalo da preuzme ruski počasni konzul Borivoje Đukić.

  • Regija

  • 24. Feb. 2020  

  • 0

Prema informacijama Pobjede, u srijedu oko 1 sat izjutra, tokom carinskog pregleda na Graničnom prelazu Dobrakovo, u autobusu srbijanskih registarskih tablica pronađen je paket sa 100 lažnih policijskih iskaznica međunarodnog policijskog udruženja IPA (International Police Association).

Graničnim policajcima je bilo sumnjivo da Međunarodna policijska asocijacija, najveća dobrovoljna policijska organizacija na svijetu, ilegalno distribuira značke organizacije iz Srbije u Crnu Goru. Da sve bude sumnjivije, na IPA iskaznicama koje su zaplijenjene, na policijskom bedžu, izgraviran je natpis ,,RUSIAN SECTION“.

Pošiljka je odmah zaplijenjena i obaviještena crnogorska policija.

Pošiljka 

Ispitujući vozača autobusa, crnogorski policajci saznali su da mu je paket, neposredno prije polaska, uručio srednjovječni gospodin koji je pokazao svoju ličnu kartu i, uz molbu i sitnu finansijsku nadoknadu, zamolio da omanji paket ,,koji sadrži neku porodičnu dokumentaciju“ prenese do Podgorice.

Kako je to uobičajeno, pošiljalac paketa je ostavio mogućnost da se kontaktira osoba koja u Podgorici treba da preuzme pošiljku.

Na listici je bio zapisan broj telefona, kao i ime i prezime čovjeka koji će paket sačekati na Autobuskoj stanici u Podgorici. Ispostavilo se da je riječ o ličnosti koju poznaje i šira crnogorska javnost - Borivoje Đukić, nekadašnji počasni konzul Rusije u Crnoj Gori. 

Đukić je u fokus pažnje dospio kada je Pobjeda raskrinkala njegovo nezakonito učešće, kao ruskog diplomate, u osnivanju Prave Crne Gore Marka Milačića, političara koji bezrezervno podržava politiku zvanične Moskve. Milačić se ,,proslavio“ ritaulnim paljenjem Nato zastave u Podgorici, ali, premda se ponekad ističe ne baš uravnoteženim politikim stavovima i ponašanjem, redovno je pozivan u Beograd na skupove koje organizuje zvanična Moskva ili zvanični Beograd.

Upravo je konzul Đukić svojevremeno bio izuzetno aktivan u logističkoj pomoći Milačićevoj maloj, vanparlamentarnoj, stranci Prava Crna Gora.

Nakon što je Vlada Crne Gore Đukiću, zbog kršenja Bečke konvencije, povukla saglasnost da obavlja djelatnost, Đukić se jedno vrijeme nije eksponirao u javnosti.

Ali je, što pokazuje i slučaj distribucije lažnih policijskih legitimacija, u pozadini imao neke tajne zadatke i zaduženja. Poput ove tajne operacije dopremanja lažnih policijskih iskaznica u Crnu Goru.

Bijeg

Da su granični policajci znali ko je vlasnik telefonskog broja zapisanog na listizi uz paket, vjerovatno ne bi pošiljka tek tako bila zaplijenjena, niti bi autobus bez paketa nastavio put a da se prethodno ne dogovori policijska zasjeda na stanici u Podgorici.

Ovako, kada je Borivoje Đukić, negdje oko 4 sata ujutro, pozvao vozača autobusa - iz prve ruke je saznao da je razotkriven i da je policija na sjeveru Crne Gore zaplijenila paket koji je iščekivao. Odmah je prekinuo dalju konverzaciju, isključio telefon i organizovao sopstvenu evakuaciju iz Crne Gore.

Ujutro je kupio avionsku kartu i odletio, prema informacijama Pobjede, pravo za Moskvu.

Kako nije došlo do preuzimanja ilegalnog paketa, crnogorska policija ili tužilaštvo teško da mogu direktno da optuže Đukića za neku neprijateljsku ili ilegalnu aktivnost.

Ipak, kada jednom dođe u Crnu Goru moraće da odgovori na neka nezgodna pitanja - ko je i zašto dao njegov broj telefona i što je namjeravao nakon preuzimanja paketa iz Beograda sa značkama, IPA iskaznicama?

Namjere

Naravno, teško je očekivati da će Đukić, odan Moskvi i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, tek tako otkriti skrivene namjere.

Izvjesno je, međutim, da je 100 lažnih policijskih znački Međunarodne policijske asocijacije bio namijenjeno za stotinu osoba u Crnoj Gori. Uz kačenje vlastite slike na legitimiaciji, lažne policijske sekcije bi mogle da posluže za razne vrste operacija - od lažnog predstavljanja i zloupotrebe značke, mogućnosti nezakonitog legitimisanja po Crnoj Gori do, spretnijim manevrima, čak i pretresa pojedinih lokacija!

Poznato je da regularni član IPA može postati samo policajac sa najmanje pet godina iskustva, a članstvo u najvećem policijskom udruženju na svijetu omogućava da policajci, kada se nađu u državi koja je članica IPA, koriste razne povlastice, od smještaja do pomoći kolega policajaca u toj državi.

Crnogorski istražitelji sada pokušavaju da odgonetnu što se namjeravalo sa stotinu IPA iskaznica. Utvrđeno je da se radi o dobro urađenom falsifikatu koji izgleda identično sa originalnom iskaznicom, osim što nema ugraviran serijski broj ispod značke.

Kompletan tekst čitajte na OVOM linku.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...