KAŽI NE DOGMAMA: Želja da udovoljite svima je siguran put ka propasti, a evo i zašto...

Sasvim je u redu pomoći drugima, ali ne i kada to ide na vašu štetu

  • Jeste li znali

  • 27. Feb. 2020  27. Feb. 2020

  • 0

Da li znate kako izgleda život osobe koja se trudi da konstantno udovoljava drugima i čini da se svi oko nje osjećaju dobro? Osoba koja nije u stanju da odbije da pomogne drugome i koja je uvijek tu za sve iz svog okruženja?

Takva osoba na kraju bude iscrpljena, nezadovoljna i na dobrom putu za depresiju i anksiozna stanja, tvrde psiholozi. Biti previše dobar nije ni malo dobro po vaše zdravlje.

Kada bliske ljude naviknete da ste u svakom trenutku tu za njih, počeće da traže i previše i očekuju i nemoguće tako vam crpjeći svu energiju. Neke granice moraju da postoje u svemu u životu, pa i u tome koliko ćete biti dobri prema drugima.

Ukoliko ste se pronašli u ovom opisu vrijeme je da naučite da kažete ne. Zapamtite da niste u obavezi da udovoljavate svima.

Previše ljubazne i dobre osobe na kraju sve svoje želje stave u drugi plan i nikad ne ispune svoje ambicije i ciljeve do kraja. Njihovi interesi stradaju zarad drugih ljudi.

Sasvim je u redu pomoći drugima, ali ne i kada to ide na vašu štetu. 

Ukoliko niste sebi dobri, na kraju nećete biti ni drugima, tvrde psiholozi.

Kada puno činite to se završi tako što ta osoba ni najmanje ne cijeni vaš trud, već se on podrazumijeva.

“Ne navikavajte svoju okolinu da možete da postignete sve, jer će uvijek očekivati previše od vas”, rekao je psiholog Mihalkov u jednom intervjuu.

Ovo pravilo se može primijeniti u svim sferama života, u poslovnom okruženju i u porodičnim odnosima.

Život je jedan, živite ga po svojim pravilima, onako kako vama odgovara.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...