MOĆNI VLADAR TOLIKO JE MRZIO HRVATE DA IH JE PONIZIO KAO NIKOGA DO TAD: Nakon pobune i pada, lukavim je potezom ipak uspio u SVOM OSVETNIČKOM NAUMU…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 02. Mar. 2020  

  • 0

Glavni junak naše današnje priče je Vladislav II. Jagelović, češki i ugarsko-hrvatski kralj, unuk istoimenog osnivača dinastije Jagelovića, Vladislava Jagela. Rođen je u Krakovu, a njegov otac Kazimir IV. bio je vladar Poljske. Njegova majka je bila Elizabeta Habsburška i na osnovu nasljednog prava njene obitelji, Vladislav je dobio češku, ugarsku i hrvatsku krunu. Vladislav je na češkom prijestolju naslijedio Jurja Podjebradskog, a na ugarsko-hrvatskom Matiju Korvina.

Njegov dolazak na prijestolje izazvao je velik potres u regionu, svojevrsnu ustavnu krizu.

Naime, ugarski su plemići Vladislava II. izabrali za svog kralja, ali su istovremeno za sebe dobili razne financijske povlastice koje su znatno oslabile kraljevu vlast. Vladislav II. je to pokušao nadoknaditi u Hrvatskoj degradirajući je sa statusa pridružene kraljevine na razinu pokrajinu. Po tadašnjem sistemu svi hrvatsko-ugarski kraljevi bi bili okrunjeni u Ugarskoj, a potom bi agreman o dolasku na vlast poslali u Sabor koji bi ih potvrdio nakon čega bi postali i hrvatski kraljevi. Sabor je ovoga puta odbio prihvatiti novoga kralja jer se u dokumentu Hrvatska spominjala kao ugarska pokrajina.

Nakon dvije godine krize i pregovora Vladislav je na koncu prihvatio uvjete Hrvatskog sabora.

Bez obzira na to on se Hrvatima kasnije ipak uspio osvetiti. Do njegove vladavine kratka verzija službene titule kralja Ugarske je glasila: „Kralj Ugarske, Hrvatske, Dalmacije, Slavonije i tako dalje“. Od Vladislava II. kratka verzija službene titule je glasila: „Kralj Ugarske, Češke i tako dalje“.

Vladislavova vlast je važna jer je upravo on zacrtao put Habsburgovcima da zavladaju ovim prostorima. Dogovorom u Beču iz 1515. zajamčeno je Habsburgovcima pravo na hrvatsko-ugarski tron nakon izumiranja dinastije Jagelovića. Ugovor je učvršćen ženidbom Vladislavova sina Ludovika s Marijom, unukom cara Maksimilijana I., te Ane, Vladislavove kćeri, s Maksimilijanovim unukom Ferdinandom.

Kralj Vladislav II. Jagelović umro je u Budimu 13. marta 1516. godine, u dobi od šezdeset godina, a s njegovim sinom Ludovikom II. Jagelovićem okončana je vladavina dinastije Jagelovića. Bio je to početak vladavine Habsburgovaca na ovim prostorima, razdoblje koje je trajalo sve do 1918. godine.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...