PRATITE SIGNALE TIJELA: Ove namirnice su krivci za gasove i nadutost - Osobe koje ne tolerišu laktozu, recimo...

Nadimanje i gasovi su neugodne pojave koje pogađaju mnoge ljude, često bez jasnog uzroka. Međutim, jedan od glavnih faktora koji utiču na ovu pojavu je ishrana. Ono što unosimo u organizam može direktno izazvati ili ublažiti osjećaj napetosti u stomaku, gasove i nelagodu.

  • Jeste li znali

  • 07. Jul. 2025  07. Jul. 2025

  • 0

Hrana koja izaziva gasove i nadimanje

Grah i mahunarke - Iako su bogate vlaknima i proteinima, sadrže šećere koje crijeva teško razgrađuju, što vodi do fermentacije i stvaranja gasova.

Kupus, brokula, karfiol - Povrće iz porodice krstašica sadrži složene šećere i sumporna jedinjenja koja mogu izazvati jak osjećaj nadutosti.

Mlijeko i mliječni proizvodi (kod netolerancije na laktozu) - Osobe koje ne tolerišu laktozu često osjećaju nadutost, gasove i dijareju nakon konzumiranja mlijeka, jogurta ili sira.

Gazirani napici - Puni ugljendioksida, gazirani sokovi i voda mogu izazvati trenutnu nadutost stomaka i podrigivanje.

Vještački zaslađivači (sorbitol, manitol) - Nalaze se u proizvodima poput žvakaćih guma i slatkiša, teško se vare i često izazivaju grčeve i gasove.

Pržena i masna hrana - Usporava varenje, zadržava se duže u želucu i može izazvati osjećaj težine i nadutosti.

Hrana koja sprečava gasove i ublažava nadimanje

Đumbir - Pomaže bržem varenju, smanjuje grčeve i sprječava nakupljanje gasova u digestivnom traktu.

Nana (menta) - Smiruje crijeva, djeluje antispazmodično i pomaže kod nadutosti i nelagode u stomaku.

Banane - Bogate su kalijem koji reguliše ravnotežu tečnosti u organizmu i pomaže kod zadržavanja vode i nadutosti.

Kefir - Fermentisani mliječni napitak bogat korisnim bakterijama koje poboljšavaju varenje i balansiraju crijevnu floru.

Krastavac - Sadrži mnogo vode i malo vlakana, hidrira organizam i ublažava osjećaj napetosti u stomaku.

Komorač – Njegova sjemenka i čaj pomažu u izbacivanju gasova i ublažavanju grčeva.

Ako često imate problema sa gasovima i nadimanjem, pijte dovoljno vode, jedite polako, izbjegavajte pričanje dok jedete (gutanje vazduha) i vodite dnevnik ishrane kako biste otkrili koje namirnice vam lično smetaju.

Svaki organizam je drugačiji, ono što jednoj osobi izaziva tegobe, drugoj može prijati. Pratite signale svog tijela i pravite pametne izbore u ishrani.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...