PRECIZNE INSTRUKCIJE: Evo šta učiniti ako vaš automobil neće da upali

Bitno je naučiti slušati svoje vozilo i odmah prepoznati problem kako biste znali reagirati na adekvatan način.

  • Auto

  • 08. Mar. 2020  08. Mar. 2020

  • 0

Ako vam se dogodilo da vam automobil neće upaliti, trebate znati da je nekoliko mogućih razloga za to. Važno je obratiti pažnju na zvuk koji se prilikom pokušaja paljenja čuje ispod haube, pa na osnovi toga odrediti možete li problem riješiti sami ili trebate odvesti vozilo kod automehaničara, piše Geico.

Evo na šta trebate obratiti pažnju kada vam auto neće upaliti.

1) Nema zvuka, nema svjetla

Mogući problem: Problem s povezanošću akumulatora.

Šta učiniti: Provjerite kablove koji su povezani za akumulator. Možda se čini da je sve u redu, ali možete ih pokušati okrenuti ili uviti i ako u tome uspijete, znači da su labavo povezani putem klema. Skinite ih, obrišite i ponovo pritegnite, pa pokušajte upaliti auto.

Mogući problem: Istrošeni akumulator.

Šta učiniti: Pokušajte prespojiti kablovima svoj akumulator s akumulatorom drugog automobila.

alt

2) Nema zvuka, ali su svjetla na kontrolnoj ploči uključena

Mogući problem: Neispravan anlaser ili prekidač za paljenje ili kablovi u anlaseru ne rade dobro.

Šta učiniti: Pozovite pomoć i odvezite auto kod servisera.

Mogući problem: Problem s privjeskom ključa, loš mu je transponder ili mu je istrošena baterija.

Šta učiniti: Trebali biste moći pokrenuti auto čak i ako je baterija privjeska istrošena. U priručniku koji ste dobili uz auto objašnjeno je kako.

3) Iz motora se čuje škljocanje

Mogući problem: Slab akumulator.

Šta učiniti: Upalite prednja svjetla. Ako svijetle, akumulator je ispravan i škljocanje znači da vam je ili negdje prekid u kontaktu ili je problem u anlaseru. Ako su svjetla slaba, znači da je problem u akumulatoru, pa bi bilo dobro prespojiti ili dopuniti ga.

4) Normalan zvuk, ali motor se neće pokrenuti

Mogući problem: Nestalo vam je goriva ili je pri kraju.

Šta učiniti: Pozovite servis ili nekoga tko bi vam mogao donijeti gorivo.

Mogući problem: Poplavljeni motor, ako imate stariji auto. Ovo se događa kada u motoru imate previše goriva, pa se svjećice namoče i ne iskre.

Šta učiniti: Pritisnite gas do kraja i pokrenite motor. Ovo će izbaciti višak goriva iz komore za sagorijevanje.

Mogući problem: Pokvareni osigurač ili krug paljenja.

Šta učiniti: Kada se osigurač pokvari, to je lako uočiti – vidi se da je metalna traka slomljena i da oko sebe ima crnu boju. U priručniku koji ste dobili uz automobil provjerite gdje vam se nalazi kutija s osiguračima i zamijenite pokvareni osigurač. Većina proizvođača u kutiju stavlja i rezervne osigurače.

5) Spori zvuk koji se postupno stišava

Mogući problem: Potrošeni akumulator.

Šta učiniti: Pokušajte prespojiti akumulator s akumulatorom drugog automobila, a onda se odmah odvezite kod automehaničara, jer će vam se ista stvar dogoditi ponovo ako ne riješite problem.

6) Zvuk drobljenja prilikom paljenja

Mogući problem: Anlaser ne dopire do zamašnjakom.

Što učiniti: Okrenite ključ tri do četiri puta kako bi se anlaser povezao sa zamašnjakom i uspjet ćete upaliti auto. Ovo znači da vam je pukao zupčanik na zamašnjaku, pa biste trebali odvesti auto kod majstora da vam to popravi.

7) Zvuk vrtnje prilikom paljenja

Mogući problem: Pokvaren zupčasti remen. Konekcija između gornje i donje polovine motora je prekinuta. Klipovi su ostali bez otpora i pomiču se gore-dole brže nego što je uobičajeno, jer neki ventili ostaju otvoreni.

Što učiniti: Prestanite pokušavati upaliti auto i pozovite pomoć, jer je ovo ozbiljan problem. Da biste izbjegli ovaj problem, promijenite zupčasti remen prilikom svakog redovnog servisa.

(index.hr / SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...