RADOVANOVIĆ EKSPRESNO ODGOVORIO RADONČIĆU; DODIK OPET POGAZIO OBEĆANJE: Frontex na granici sa Srbijom?

Vidim Fahrudin Radončić ekspresno reaguje na moj tekst o dogovoru sa Miloradom Dodikom i to podvodi pod "teoriju zavjere". Odgovaram jednostavnim pitanjem: zašto Dodikov pristanak na sporazum sa Frontexom predstavlja "državnu tajnu"? Možda zato što će evropske policijske snage i tehnika biti raspoređene na granici sa Srbijom?! Ili svako Dodikovo pogaženo obećanje nosi oznaku "TOP SECRET"?!

  • Mini market

  • 09. Mar. 2020  

  • 1

Piše: BORISLAV RADOVANOVIĆ

"SLOBODNA BOSNA" redovito objavuje moje tekstove, a od njih iste preuzimaju brojni portali i tako medijski šire teme kakve redovito iritiraju ovdašnje političke moćnike. Slično se dogodilo sa tekstom "Znaju li Džaferović i Komšić 'državne tajne' Dodika i Radončića?" .

Jesam li opet prepoznao političku ujdurmu najbolje pokazuje brzopotezna reakcija samog Radončića. Na svom Instagram nalogu i "Avazu" odreagovao je pojašnjenjem da su ostala dva člana Predsjedništva BiH, Džaferović i Komšić, upoznata sa temom razgovora nedavnog sastanka u Banjaluci.

Elem, tekstom sam samo postavio nekoliko pitanja, a primarno: jesu li Džaferović i Komšić upoznati sa "vrlo tajnom" odlukom donesenom na sastanku Dodika i Radončića? Nisam tvrdio ništa, nego samo postavio pitanje, pa je neprimjerena reakcija Fahrudina Radončića u vidu kvalifikovanja objave "teorijom zavjere".

U svojoj reakciji Radončić tvrdi da Džaferović i Komšić znaju tu famoznu "državnu tajnu" zbog koje je on morao pregovarati sa Dodikom. I otvara opet racionalno pitanje: zašto Ministar sigurnosti BiH mora "donositi odluke" u ingerenciji državnog predsjedništva? Možda u Predsjedništvu BiH postoji razlog zbog kog to tijelo ne može donositi odluke na sopstvenim sjednicama? Ili šta već?!

Mogao bih ovako redati intrigantna pitanja unedogled, ali nema smisla gubiti vrijeme obzirom da nije teško pretpostaviti kakav su to "ekstremno rizičan" dogovor postigli Radončić i Dodik. Sa izuzetno visokim stepenom vjerovatnoće mogu pogoditi tu strašnu "državnu tajnu" dogovora u Banjaluci.

Naprosto: Radončić je ubijedio Dodika na davanje saglasnosti za potpisivanje statusnog sporazuma između BiH i Frontexsa - kakav bi aktivirao međunarodne i unutrašnje aktivnosti odbrane Bosne i Hercegovine od sasvim izvjesne masovne najezde izbjeglica iz Turske i zemalja okruženja.

Dodik je pogazio zaključke Narodne skupštine RS, jer je davanjem saglasnosti Radončiću omogućio potpisivanje međunarodnog ugovora u ime "blokiranih institucija" BiH-e,  Uobičajeno, Dodik predloži zaključke parlamenta, onda ih prvi pogazi, ali to se proglasi "državnom tajnom".

Za neupućene: Forontex je specijalozovana  agencija Evropske unije koja se bavi odbranom spoljnih granica te zajednice i država članica. Frontex je danas ključna agencija po pitanjima prekograničnog kriminala, kretanja ljudi i roba, međudržavne koordinacije i operativnih akcija na terenu. Mograntska kriza uzrokovala je od 2016. godine povećanje broja službenika ove agencije za 50% (1 500) i značajna ulaganja u tehničku opremljenost.

Iz samo njemu znanih razloga, a uobičajeno politikantske prirode, Milorad Dodik odbio je dati saglasnost na potpisivanje statusnog sporazuma između BiH  i Frontexa. Radončićev prethodnik Dragan Mektić najavljivao je potpisivanje ovog sporazuma još od jula prošle godine, uz ubjašnjenje kako je Predsjedništvo BiH dalo saglasnost. Mektić može detaljnije pojasniti zašto sporazum nije realizovan.

Radončić sa pozicije državnog ministra sigurnosti treba potpisati sporazum i još kako je zainteresovan za formalni završetak posla. Posebno zbog političkih poena, a vrlo vjerovatno i zbog financijskih i drugih sredstava na kakva može(mo) računati od Frontexa. No, Dodik je uskratio mu saglasnost za potpisivanje ugovora i samo zato je Radončić morao potegnuti do Banjaluke. Jake im "državne tajne".

Hoćemo li otvoriti i pitanje ključnog "argumenta" kojim je Radončić ubijedio Dodika? Jednostavno mu je objasnio kako je Srbija identičan statusni sporazum sa Frontexom potpisala još novembra prošle godine. Potpisao ga ministar policije Nebojša Stefanović, a uz neizbježnu saglasnost Vučića i Brnabićeve.

Ministar Dragan Lukač na ovom sastanku imao je ulogu "američkog ambasadora" kao u slučaju sastanka Predsjedništva BiH i ambasadora Kvinte - kada je Dodik aktivirao ANP. Sjećate se kako Dodik nije vjerovao Džaferoviću i Komšiću, pa je američkog ambasadora pitao da li je taj dokument u stvari ANP.

Mogu pretpostaviti da je Radončić na sastanak donio prijedlog sporazuma na engleskom ili nekom drugom jeziku, obzirom da je u pitanju dokument kakav je Frontex prošle godine dostavio našoj zemlji, pa je Lukač morao biti "prevodilac" i garant onoga šta Dodik odobrava. I to pored žive i zdrave Željke Cvijanović - profesorice engleskog jezika sa masterom pravne struke.

Dakle, vrlo brzo ćemo doznati jesam li pogodio temu sastanka Radončića i Dodika, pa i kakav su to "ekstremno rizičan" dogovor postigli. Po Dodika jeste "ekstremno rizično" da Srbi doznaju kako je još jednom pogazio javno izrečeno obećanje, konkretno da Frontex neće kontrolisati granicu između Srbije i Srpske.

Realnost je sasvim drugačija, odnosno Bosna i Hercegovina, Srbija i zemlje regiona nužno trebaju saradnju sa Frontexom, baš kao i novčanu, tehničku i inu logističku i operativnu pomoć kakva slijedi aktiviranjem pomenutih sporazuma. Posebice zbog opasnosti na koje sam ukazao u nedavnom tekstu "Je li Balkan spreman za milione izbjeglica?!" .

Na sastanku Putina i Erdogana nije postignut dogovor o potrebi širenja razgovora na Iran, kako sam to ukazao u ovom tekstu, tako da realno možemo očekivati rasplet situacije u najcrnem scenariju kakav sam predstavio. Godinama se bavim ovim temama i još nisam objavio neku pogrešnu procjenu.

Volim i praktikujem tu "prognostičku analitiku", gdje sami događaji najbolje pokažu koliko ste uspješni u domenu analitičkih predviđanja. Upravo iz tih motiva unaprijed otkrivam kakvu to "državnu tajnu" kriju Dodik i Radončić, a javnost će za koji dan ocijeniti da li se bavim "teorijama zavjere" ili objelodanjujem stvarnu istinu.

Moram podsjetiti da sam odmah po onom i danas kontraverznom sastanku Predsjedništva BiH i ambasadora Kvinte objavio kako je Dodik aktivirao ANP i to na engleskom jeziku, te da će Srbima ponuditi "prevedenu verziju" kakva njemu odgovara. I bi li tako?!

Kako sam mogao znati kakav dokument skrivaju u sefu državnog predsjedništva? Pa struka mi nalaže poznavanje MAP projekta i na kakvim instrumentima počiva. Zato znam da je ANP standardizovan obrazac kakav države kandidati popunjavaju po zadanim parametrima - od opisnog do tabelarnog prikaza. Nema tu iznimki, pa svako bezbjednosne struke zna kako se proces pristupanja u NATO materijalizuje. Drugo je pitanje što malo referentnih stručnjaka želi ili ima hrabrosti javno saopštiti istinu.

Na kraju moram cinično upitati Radončića: ko je i kakvu oznaku tajnosti postavio na podatke i dokumente koje je razmatrao sa Dodikom? Pa upravo je smiješno razmišljati da sporazum BiH i Frontexa može nositi oznaku tajnosti. Bar kad je statusni sporazum u pitanju. Takvi dokumenti se po aktiviranju postavljaju na zvanične stranice institucija, baš kao i primjera radi - ANP.

To što se Milorad Dodik redovito provaljuje, što trpi političke poraze usljed neznanja i hirova, jeste problem, ali naprosto nije "državna tajna". Čak naprotiv, u pitanju je opšteznana činjenica! Baš kao što je neminovnost da će Željko Komšić narednih dana oko ove nove Dodikove "kapitulacije" javnosti kazati istinu. Kao i kod ANP-a.

(Prenosimo s autorovog bloga)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...