ODZVONILO KLASIČNIM RUČNIM KOČNICAMA U AUTOMOBILIMA: Ovaj izum mijenja sve, pogledajte u čemu je trik…

Nijemci imaju pametno rješenje

  • Auto

  • 16. Mar. 2020  

  • 0

Jedan od najvećih proizvođača automobilske opreme i komponenti, njemački ZF, predstavio je novu električnu parkirnu kočnicu za male gradske automobile i kompakte, koja blokira prednje kotače.

Električna parkirna kočnica na prednjoj osovini čini suvišnima dijelove ručne kočnice na bubnju ili kočnice na stražnjoj osovini i zahtijeva samo mala podešavanja prednjih kočionih čeljusti. Potrebne elektroničke komponente i softver mogu se integrirati u postojeću upravljačku jedinicu ESP-a. Cijeli je sustav mnogo lakši i kompaktniji nego klasične kočnice na stražnjim kotačima s ručkom na potezanje u kabini. 

U ZF-u ističu da će vlasnici malih automobila višestruko profitirati. Prvenstveno zbog smanjenja mase, ali i zbog toga jer će vozač i putnici dobiti još jedan pretinac na mjestu gdje je prije bila klasična ručna kočnica.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...