OVO SU NAJTEŽE PANDEMIJE U POVIJESTI LJUDSKOG RODA: Kuga je odnijela najviše ljudi-200 miliona

Infografika koju možete pogledati ispod prikazuje neke od najsmrtonosnijih pandemija u povijesti čovječanstva

  • Jeste li znali

  • 18. Mar. 2020  18. Mar. 2020

  • 0

Zaraze i bolesti muče čovječanstvo od najranijih dana, a sve se intenziviralo nakon prelaska u agrarne zajednice, kada se širenje i opseg bolesti i zaraza naglo povećao. Širenje trgovine i interakcija sve većeg broja ljudi dovela je do toga da su takve epidemije bile potaknute. Malarija, tuberkuloza, gripa, boginje i druge zarazne bolesti pojavile se se upravo u tim ranim godinama.

Infografika ispod prikazuje koje su to bile najsmrtonosnije pandemije u našoj povijesti, te koliko su života odnijele dok su bile aktivne. 

alt

Na prvom mjestu je Crna kuga koja je na ljudei zvorno prešla preko zaraženih muha, koje su se zarazile od štakora. Pandemija je pobila oko 30-50% ljudske populacije. 

Druga po smrtnosti su Velike boginje, koje su godišnje ubijale oko 400 hiljada ljudi. Najgore je prošla populacija američkih domorodaca, od kojih je 90% umrlo uslijed ove zaraze. 

Na trećem mjestu je Španska gripa, koja je zarazila oko trećinu tadašnje svjetske populacije, a procjenjuje se da je pobila između 20-50 miliona ljudi. 

Justinijanova kuga odnijela je neutvrđen broj života, ali postoje pretpostavke da je ubrzala pad Rimskog Carstva.

alt

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...