TAKAV POKOLJ SE NE PAMTI: U svega nekoliko sekundi nebo su prekrili moćni bombarderi, glavni grad je sravljen sa zemljom, a izginulo je više od 100.000 ljudi…

„Slobodna Bosna“ nastavlja svoj serijal iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 21. Mar. 2020  

  • 0

Radnja naše današnje priče odigrala se u noći sa 9. na 10. marta 1945. godine.

U zračnoj operaciji nazvanoj Meetinghouse, prema procjenama najsnažnijem bombarderskom napadu u povijesti ratovanja, američki bombarderi napali su japanski glavni grad Tokio. Poginulo je oko 100.000 ljudi, pa je taj napad bio smrtonosniji čak i od nuklearnih udara na Hirošimu i Nagasaki.

Amerikanci su koristili zapaljive bombe, a budući da je većina japanskih kuća bila sagrađena od drveta i papira, grad je zahvatila neviđena vatrena oluja. Upotrijebljeni su avioni Boeing B-29 Superfortress, popularna „Supertvrđava“, koji su polijetali s aerodroma smještenih na otocima u Tihom oceanu nedaleko od Japana. To je bio razlog zašto se američka vojska toliko trudila osvojiti male otoke južno od Japana.

Napad je izvelo 334 bombardera B-29, koji su bacili 1700 tona bombi. Uz više od 100.000 poginulih, još je oko milion ljudi ranjeno, a otprilike isto toliko ostalo je bez domova. Najviše su razoreni dijelovi u blizini Carske palače u Tokiju, no zanimljivo je da je američko zrakoplovstvo izdalo zabranu gađanja same palače u kojoj se nalazio i Carski glavni štab.

Kad je car vidio opseg razaranja oko palače odmah se angažirao oko sklapanja mira, a trajni ostvaren je 5 mjeseci kasnije.

Operacija Meetinghouse ostat će upamćena kao najsmrtonosniji zračni napad u Drugom svjetskom ratu, razornija od Dresdena, Hamburga, Hirošime ili Nagasakija, ako se gleda kao pojedinačan događaj.

(SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...