I RADONČIĆ REAGOVAO NA NEUSTAVNE ODLUKE U KANTONU 10: "Radi se o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijama"

Na današnjoj vanrednoj sjednici Kantonalnog štaba civilne zaštite Kantona 10 donesene su četiri nove naredbe koje su usmjerene na suzbijanje pojave i širenja zaraze uzrokovane korona virusom (COVID-19) na području ovog kantona. Među njima je i skandalozna odluka o zabrani ulaska državljanima BiH u ovaj kanton.

  • Mini market

  • 22. Mar. 2020  22. Mar. 2020

  • 1

U izjavi za N1 televiziju, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je da se u ovom slučaju radi o grubom kršenju Ustava Bosne i Hercegovine jer su granična pitanja u isključivoj nadležnosti Predsjedništva BiH, Vijeća ministara i Granične policije BiH.

"Ova zapovijed je teško krivično djelo, mora biti stavljeno van snage, a pravna država će reagirati. Ja ću ove stvari nazvati stupidnošću jer pokušaj ovog kantona da zabrani kretanje državljanima BiH je pokušaj vraćanja na period iz rata što su davna prošla vremena. Radi se o pokušaju korištenja pandemije za maštanje o paradržavnim teritorijama i nadležnostima. To nije moguće i ja ću već sutra, kao ministar sigurnosti, podnijeti krivičnu prijavu i očekujem promptno procesuiranje", rekao je Radončić za N1.

Radončić se također na svom instagram profilu osvrnuo na ovu problematičnu odluku Kantonalnog štaba zaštite Kantona 10:

     Pogledajte ovu objavu na Instagramu.         

POBIJEDIT ĆEMO I PANDEMIJU I SEPARATIZAM Dok se mi borimo sa koronavirusom, neki maštaju o paradržavnim projektima. Danas je stigao Zahtjev zapovjednika Kriznog stožera "Hercegbosanske županije" i, vjerovali ili ne, Zapovjedi kojom se “zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije”. Ne samo da ovaj Zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta. Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni.

Objavu dijeli Fahrudin Radončić (@radoncicfahrudin) Ožu 22, 2020 u 1:15 PDT

"Dok se mi borimo sa koronavirusom, neki maštaju o paradržavnim projektima. Danas je stigao Zahtjev zapovjednika Kriznog stožera "Hercegbosanske županije" i, vjerovali ili ne, Zapovjedi kojom se “zabranjuje ulazak državljana Bosne i Hercegovine na područje Hercegbosanske županije”. Ne samo da ovaj Zahtjev neću staviti kao tačku dnevnog reda Koordinacijskog tijela BiH za zaštitu i spašavanje, već ću, kao ministar sigurnosti BiH, u roku sutra podnijeti krivičnu prijavu protiv Ivana Jozića, koji je potpisao oba akta.

Tužioci i nadležni sud moraju naučiti pojedince čija je nadležnost državna granica i da Ustav BiH garantira pravo svakom građaninu da se slobodno može kretati svakom stopom njegove države. Ovo nije ni 1992. godina, ni ratni period, ovo su pandemija i separatizam, koji će biti pobijeđeni", poručio je Radončić na svom Instagram profilu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...