NJEMAČKA MINISTRICA UPOZORAVA: Od maja su moguće nestašice voća i povrća, a nemamo ni radnu snagu

Ona sa spiskom mjera želi spriječiti preteće nestašice, i u pismu vladajućim partijama zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

  • Svijet

  • 25. Mar. 2020  

  • 0

Ministrica poljoprivrede Njemačke Julia Klöckner upozorila je da bi od maja mogla vladati nestašića određenih namirnica, posebno voća i povrća.

Ona sa spiskom mjera želi spriječiti preteće nestašice, i u pismu vladajućim partijama zatražila je paket pomoći za poljoprivredu i prehrambenu industriju.

"Lanac snabdjevanja namirnicima moramo održati netaknutim. Ono što se ne sije, ne sadi, ne žanje, transportuje, na kraju će nedostajati u snabdjevanju stanovništva", upozorila je Klöckner.

Ukazala je da će trzište od maja imati probleme ako se ne sije povrće.

"Stepen našeg samosnabdjevanja kod pojedinih osnovnih namirnica je više od 100 posto, ali kod voća i povrća je ispod 40 procenata", objasnila je.

Uz to, navela je, Njemačkoj prijeti ogroman problem sa nedostatkom radne snage što će imati posljedice po proizvodnju.

U martu Njemačkoj, po pravilu, treba 30.000 sezonskih radnika, a u maju čak 85.000, a u sadašnjoj situaciji nemoguće je taj problem riješiti, napisala je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...