TEGELTIJU OBRADOVALA VIJEST IZ WASHINGTONA: Stiglo pismo namjera MMF-a, BiH će dobiti 320 miliona KM!

Pismo namjere Međunarodnog montetarnog fonda o novom kreditnom aranžmanu stiglo je bh. vlastima, kazao je predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas na konferenciji za novinare.

  • Ekonomija

  • 25. Mar. 2020  

  • 3

Prema njegovim riječima, potrebno je da se pismo usvoji na Fiskalnom vijeću BiH i potom pošalje u Washingtnon na odobrenje.

- To bi trebalo da bude završeno sljedeće sedmice, i u tom slučaju možemo očekivati da sredstva budu operativna već u maju, kazao je Tegeltija.

On je potvrdio da je riječ o aranžmanu vrijednom 160 miliona eura, odnosno 320 miliona KM. Prema informacijama s kojim raspolaže naš portal, riječ je o stand-by aranžmanu kojim Međunarodni monetarni fond (MMF) odobrava hitne zajmove državama članicama pod veoma povolinim uvjetima  kako bi prevladala kratkoročne ciklične probleme u platnoj bilansi. Stand-by aranžmani u pravilu se potpisuju na razdoblje od 1 do 2 god., a vrijeme otplate zajma kreće se od 2 do 5 god. (ako vanjska pozicija države to omogućava, moguće su i prijevremene otplate). Zajam se odobrava uz kamatu od 0,7 posto na godišnjoj razini. 

Inače, javna zaduženost Bosne i Hercegovine trenutno iznosi oko 11 KM, od čega je vanjski dug oko 8,2 milijarde KM, dok je unutrašnji dug oko 2,9 milijardi KM.

Udjel javnog duga BiH u bruto domaćem proizvodu (BDP) iznosi 31 posro, što BiH svrstavau grupu nisko zaduženih država.

(Sl.B.)

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...