KAD NEKO NEMA SRCA: On ima tri milijarde dolara, a otpušta stotine radnika u toku korone jer mu više ne trebaju

Stotine radnika u bostonskoj dvorani TD Garden, u kojoj igraju hokejaši Bruinsa i košarkaši Celticsa, ostale su bez posla dvije sedmice nakon prekida sportskih natjecanja zbog koronavirusa.

  • Sport

  • 25. Mar. 2020  

  • 0

Uprava TD Gardena poslala je zaposlenicima pismo pod naslovom "Operativni učinak koronavirusa" u kojem ih obavještava da "radnici nisu potrebni dok se ne stvore uvjeti za normalan rad" te da će ih "zbog stalnih promjena u razvoju situacije obavještavati o predviđenom terminu nastavka rada".

Obavijestili su ih i da su sad slobodni prijaviti se Zavodu za zapošljavanje uz nadu da će ove promjene biti kratkog vijeka, piše Boston Herald.

Bruinsi su bili posljednja NHL franšiza koja se obvezala pomoći radnicima, uspostavivši fond od 1,5 miliona dolara. Njihov vlasnik i vlasnik dvorane Jeremy Jacobs vrijedan je 3,1 milijardu dolara.

Celticsi su u nešto drukčijoj situaciji jer oni samo unajmljuju dvoranu, ali odlučili su isplatiti radnike za svih preostalih devet utakmica koje su trebali odigrati kod kuće do kraja NBA sezone.

U međuvremenu je Josh Harris, vlasnik Philadelphia 76ersi i New Jersey Devilsa, odlučio svim zaposlenicima srezati plaću za 20 posto, ali nakon žestokih kritika javnosti na tu odluku ipak se predomislio.

"Bio je to dio plana prema kojem bi svi radnici mogli zadržati posao, ali nakon što smo ih saslušali, jasno nam je da je ta odluka bila pogrešna. Zbog toga je odbacujemo i zaposlenici će nastaviti primati pune plaće. Ispričavam se na pogrešnoj odluci", poručio je Harris putem ESPN-a.

Ipak, dio zaposlenika bit će pogođen mjerama štednje i rezanjem plaće za 20%, a radi se o honorarnim radnicima koji zarađuju više od 50.000 dolara na godinu.

Velika većina košarkaških i hokejskih klubova na razne se načine brine o prodavačima, zaštitarima, čistačima i ostalim radnicima koji su ostali bez posla dok nema utakmica, a u pomoć su priskočili i brojni igrači donacijama i do milion dolara.

(Index.hr/SB)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...