ĐAPO NAJAVLJUJE: "Kroz rebalans budžeta do 250 miliona KM za ekonomiju"

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo izjavila je danas u Sarajevu da je Vlada FBiH potpuno svjesna situacije koju je izazvala pandemija koronavirusa.

  • Politika

  • 30. Mar. 2020  

  • 0

- Svi ekonomski tokovi naprosto su stali, granice su zatvorene i na nekoliko mjeseci morat ćemo biti suočeni s ovom situacijom. Pandemija će se odraziti i na globalnu, pa samim tim i na ekonomiju BiH - navela je Đapo.

Napominje da je BiH mala i otvorena ekonomija, te da je sada prepuštena sama sebi.

- Naša Centralna banka radi po principu valutnog odbora, tako da nemamo mogućnost da intervenišemo sa ubrizgavanjem novca na tržište. Stoga, izvore za pomoć radnicima i privrednicima moramo tražiti kod međunarodnih institucija i stezanjem kaiša kroz rebalans budžeta, na način da ćemo rezati sve troškove koji nisu neophodni za ovu godinu - istakla je ministrica.

Građanima je poručila kako bi trebali biti ponosni na sve ono što je učinila Vlada FBiH, na vladine krizne štabove zdravstva i civilne zaštite, koji su donijeli dobre mjere u pogledu zaštite stanovništva.

- Recimo, imamo dva puta više testera po glavi stanovništva, nego što to imaju velike zemlje, poput recimo Velike Britanije - rekla je Đapo.

Naglašava da vlade na svim nivoima moraju pronaći način da brzo, odgovorno i transparentno djeluju, predlože i ponude održive mjere za pomoć privredi i radnicima.

Đapo podsjeća da je Vlada FBiH već donijela određene mjere kako bi pomogla građanima, privrednicima, društvu i ekonomiji u FBiH.

- Zaustavili smo porast cijena osnovnih životnih namirnica. Od Agencije za bankarstvo tražili smo uvođenje moratorija na kredite za građane i privredne subjekte. Poslali smo inicijativu Vijeću ministara da se uplata PDV-a pomjeri sa 10. na kraj mjeseca. Naložili smo Poreznoj upravi da izmijeni Pravilnik o primjeni Zakona o porezu na dohodak - kazala je Đapo.

Želimo naći načina, nastavlja Đapo, da se pomogne svakom pojedincu, svakom radniku i svakom privatniku, te dodaje kako će Krizni štab predložiti Vladi FBiH da se donese lex specialis "korona zakon".

Procjena Kriznog štaba je, navodi, da bi se kroz rebalans budžeta, koji se očekuje polovinom aprila, moglo skupiti 250 miliona KM.

Pozvala je poslodavce da ne otpuštaju svoje radnike, te naglasila da stručne službe Vlade FBiH rade na modalitetima kako i na koji način i koliko dugo Vlada može izdržati s tim da uplaćuje doprinose za svakog uposlenog, kako bi se očuvala likvidnost budžeta.

- Za Vladu je najvažnije da očuvamo likvidnost Fonda PIO/MIO i boračkih naknada, jer niti jedan dan penzije ne smiju kasniti, niti jedan fening se smiju smanjiti - dodala je Đapo.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...