OVO NEĆE IZDOBRITI: Republika Srpska se zadužuje za dodatnih 600 miliona KM!

RS će formirati Fond solidarnosti zbog pandemije koronavirusa s budžetom od oko 500 miliona KM, rekao je Milorad Dodik, dok je resorna ministrica finansija, Zora Vidoić, kazala da će budžet ovog fonda biti težak 840 miliona KM.

  • Mini market

  • 04. Apr. 2020  04. Apr. 2020

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je rekao da će manji entitet formirati Fond solidarnosti zbog pandemije koronavirusa s budžetom od oko 500 miliona KM.

– Republici Srpskoj će do kraja aprila od Međunarodnog monetarnog fonda bez ikakvih uslovljavanja i ograničenja biti doznačeno oko 75 miliona eura. Računamo da ćemo dobiti i oko 50 miliona KM iz različitih fondova EU – istakao je tada Dodik. 

On je rekao da očekuje da će iz budžeta RS-a u Fond solidarnosti biti usmjereno oko 100 miliona KM, te da će putem emisije obveznica i zapisa biti obezbijeđeno novih 200 do 300 miliona KM.

– Biće mobilisana sredstva da bismo kreirali Fond za brzi početak oporavka nakon proglašenja prestanka epidemije, da krene privreda i život i da se saniraju gubici – istakao je Dodik.

No, ministrica finansija Republike Srpske, Zora Vidović, kazala je jučer kako Vlada planira formirati fond težak 840 miliona KM, odnosno 30 miliona KM više od Dodikove najave.  

Vidovićeva je rekla da već imaju određene izvore kao što su međunarodne finansijske institucije, zaduživanje na međunarodnom tržištu, izdavanje hartija od vrijednosti na domaćem tržištu, donacije i slično.

"Ta konstrukcija je zaokružena. Ne kažem da sada imamo ta sredstva na raspolaganju, ali imamo izvjesnu situaciju da ćemo to obezbijediti. Našli smo izvore da budžet bude likvidan i da isplaćuje sve obaveze. Moraćemo se zadužiti između 500 i 600 miliona KM", naglasila je Vidovićeva za "ATV", a prenijela "Srna".

trenutak ...