MISTERIJE SVIJETA: Cijela kolonija preko noći je nestala sa lica zemlje, muškarci, žene i djeca za sobom nisu ostavili nikakve tragove, sumnja se u natprirodne sile…

„Slobodna Bosna“ donosi novu zanimljivu priču iz povijesti

  • Jeste li znali

  • 05. Apr. 2020  

  • 0

Naša današnja priča vraća nas u 16. stoljeće, kada se u jesen 1590. engleski guverner John White vratio iz Engleske u američku koloniju Roanoke i zatekao je potpuno praznu. Bila je to jedna od najvećih misterija svijeta, koja do danas nije u potpunosti razjašnjena.

Netragom je nestalo svih 90 kolonizatora, od kojih jedanaestero djece, koji su nekoliko godina ranije naselili tu koloniju na obali današnje američke savezne države Sjeverne Karoline.

Koloniju Roanoke, zbog te misterije, nazivaju i „Nestala kolonia“ (The Lost Colony). Ta je kolonija predstavljala jedan od prvih pokušaja engleskog naseljavanja Sjeverne Amerike.

U koloniji se rodilo i prvo englesko dijete ikada rođeno na tom kontinentu. Radilo se o djevojčici Virginiji Dare. Naime, guverner John White bio je djed Virginije Dare.

Sve do današnjih dana nestanak 90 naseljenika ostala je jedna od najvećih misterija svijeta.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...