HENRY KISSINGER NAJAVLJUJE CRNE DANE: „Koronavirus će zauvijek promijeniti svjetski poredak, očekuje nas…“

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger upozorio je da bi koronavirus mogao uzrokovati propast svjetske ekonomije čiji oporavak će potrajati generacijama ako se ne poduzmu odgovarajuće mjere

  • Svijet

  • 05. Apr. 2020  

  • 0

Kissinger, koji je služio dvojici američkih predsjednika, Nixonu i Fordu, napisao je tekst objavljen u Wall Street Journalu u kojem daje svoj oštar stav o tome da bi "neuspjeh mogao dovesti svijet na rub propasti."

"Koronavirus će zauvijek promijeniti svjetski poredak"

96-godišnjak, koji je kontroverzan zbog svojih uloga u državnom udaru u Čileu 1973. ili bombardiranju Kambodže tijekom Vijetnamskog rata, kaže da je Bijela kuća napravila "solidan posao u izbjegavanju neposredne katastrofe", ali dodaje da američka vlada mora raditi dugotrajno učinkovito kako bi pobijedila opasnu bolest, ne samo da bi povratila povjerenje svih Amerikanaca, nego i cijeloga svijeta. 

"Kad završi pandemija koronavirusa, ustanovit će se da su institucije mnogih zemalja doživjele neuspjehe. Nije bitno hoće li ta ocjena biti objektivna ili ne. Realnost je da svijet više nikada neće biti isti nakon koronavirusa", piše Kissinger, te dodaje da SAD mora brzo raditi na pronalasku lijeka, založiti se za obnovu svjetske ekonomije i zaštititi "liberalni svjetski poredak".

"SAD sam ne može pobijediti virus, treba mu pomoć ostatka svijeta"

Dodaje da SAD ne može sam u nacionalnim okvirima pobijediti virus.

"Medicinski materijal nije dovoljan u borbi protiv rastućeg broja novozaraženih. Jedinice intenzivne njege su na rubu i iza ruba prenapučenosti. Testiranje ne donosi rezultate o stupnju infekcije, a još manje o njenom širenju. Uspješno cjepivo možemo očekivati tek za 12 do 18 mjeseci", piše Kissinger.

Kissinger navodi tri koraka kojima bi SAD-u olakšao borbu protiv korone

Da bi se pobijedio virus, Kissinger piše da Sjedinjene Države trebaju obavezno surađivati s ostatkom svijeta.

"Potrebe ovog trenutka u konačnici moraju biti povezane s globalnom surađivačkom vizijom i programom", piše bivši američki državni tajnik", te nudi tri koraka kojima bi SAD-u olakšao borbu protiv virusa:

"Moramo razviti nove tehnike i tehnologije za kontrolu infekcije i proporcionalna cjepiva za veliku populaciju. Gradovi, države i regije moraju se dosljedno pripremati za zaštitu svojih ljudi od pandemije i to skladištenjem, kooperativnim planiranjem te istraživanjem na granicama znanosti".

Idući korak je "izliječiti rane svjetske ekonomije".

Kissinger podsjeća na financijsku krizu 2008. godine te ističe da je trenutno stanje mnogo kompleksnije zbog toga što je virus utjecao na globalnoj razini, zatvorene su škole, restorani i prakticira se socijalna distanca.

Ističe da je potrebno razviti posebne programe koji će pomoći popraviti štetu uzrokovanu globalnim karantinom. Konačno, Kissinger piše da treba zaštititi principe svjetskog liberalnog poretka, napominjući da vlada treba insistirati na "sigurnosti, redu, ekonomskom blagostanju i pravdi."

"Pandemija je pokrenula anakronizam, oživljenje ozidanog grada iz doba u kojem prosperitet ovisi o globalnoj trgovini i kretanju ljudi. Svjetske demokracije moraju braniti i održavati svoje prosvjetiteljske vrijednosti. Globalno povlačenje iz ravnoteže moći s legitimitetom uzrokovat će raspad društvenog ugovora u zemlji i na međunarodnoj razini", zaključuje Kissinger.

(SB / Agencije)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...