BEVANDA PRIZNAO DA SE ZAKUHALO OKO MMF-a I BUDŽETA: „Nije vrijeme da se donose ishitrene odluke, ispade da sam ja protiv svega…“

Vjekoslav Bevanda, ministar finansija i trezora BiH, u intervjuu za „Nezavisne“ govorio je o prijedlogu budžeta i aktivnostima koje se moraju prilagoditi aktuelnom trenutku i borbi protiv virusa korona

  • Politika

  • 09. Apr. 2020  

  • 4

Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza za 2020. godinu upućen je Predsjedništvu BiH uz glasove protiv koji dolaze od ministara iz RS-a. Šta je sporno u tom nacrtu i hoće li biti korekcija?

Prema izvještajima sa sjednice Predsjedništva BiH, Nacrt proračuna će biti vraćen Vijeću ministara na doradu. Zaključak Predsjedništva BiH obvezuje nas da proračun prilagodimo i predvidimo uštede na rashodovnoj strani kako bi one bile usmjerene u ekonomski oporavak nakon loših posljedica izazvanih pandemijom. Točno je da su ministri iz RS-a bili protiv nekih dijelova proračuna koje smo dostavili iz Ministarstva financija i trezora BiH. Samo želim da ostanem u okvirima zakonskih propisa koji reguliraju ovu oblast. Fiskalno vijeće je ključno za donošenje budžeta i to je vijeće odlučilo glasovima svih da se proračun poveća za 30 milijuna KM. Kada kažem da to nije neki veliki iznos, u javnosti to zvuči strašno i bahato, ali na proračun od skoro milijardu i nije, jer je zahtjeva mnogo. Na koncu, mnogo je izvanrednih situacija od eskaliranja migrantske krize do virusa korona. Čekali smo skoro pet mjeseci da nam Predsjedništvo BiH dostavi svoj proračunski zahtjev i to također govori o poštivanju procedura i našim unutarnjim odnosima. Mi smo planirali ojačati aktivnosti i institucije koje će spriječiti migrantsku krizu, pokrenuti nas na putu ka EU, riješiti pitanja smještaja, graničnih prijelaza, a nismo planirali pandemiju i ovakvu pošast, što je valjda svakome jasno.

I niko je u svijetu nije planirao. Moramo imati akcijski plan i točne oblasti u koje će se ulagati novac iz proračuna i taj plan mora biti temeljen na Ustavu i nadležnostima koje ima pojedina razina vlasti. Ovo vrijeme izvanrednih situacija nije vrijeme kršenja zakona i to je moj pristup. Očekujem dogovor u vezi s proračunom i očekujem da će biti usvojen do 1. srpnja, do kada nam važi odluka o privremenom financiranju. Priželjkujem da bude usvojen i ranije, naravno.

Protiv ste prijedloga Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH, da se plaćanje PDV-a pomjeri na 31. u mjesecu, zašto?

Ispade da sam ja protiv svega. Nisam ja protiv prijedloga koji stiže od ovog ili onog, već je suština da se predlažu stvari koje primamljivo zvuče i naiđu na aplauz u javnosti, ali kada zagrebete ispod površine, onda nastaje problem. Po mojoj procjeni, ovo bi imalo trenutni efekat na nelikvidnost svih razina vlasti, a ne bi imalo ama baš nikakav efekat na pomoć gospodarstvu. Izgubili bismo priliv sredstava u tom periodu od 20 dana, a gospodarstvenici ne bi dobili ništa, jer njihova obveza stoji prije ili poslije. Da ne ulazim u detalje koliko se sve može negativnih efekta povući takvim potezom. Ja sam spreman da podržim sve kada mi se dostave analize da će to biti korisno, a sam, na temelju pokazatelja, mogu dokazati da neće. Ne može se ishitreno ulaziti u ovakve aktivnosti.

Šta je sa pomoći MMF-a koja je najavljena, a usljed borbe sa virusom korona, hoće li je biti i kada?

Imali smo priliku na sjednici Fiskalnog vijeća da se upoznamo s pismom namjere i onim što bi nam donio taj hitni aranžman. Kasnije je predsjedatelj Tegeltija imao razgovore s predstavnicima MMF-a i drugih financijskih institucija. Pojavila se inicijativa da aranžman bude 330 milijuna eura. Ne znam kako će odlučiti Odbor MMF-a, ali u okviru Fiskalnog vijeća ja ću imati stav da se mora dogovoriti i raspodjela koja će pružiti pomoć svim razinama vlasti, jer je virus korona pošast koja je ušla u sve općine i niko ne može imati neke prioritete. Nije ovo aranžman koji s MMF-om imamo u redovitim okolnostima, ovo je hitna pomoć, a ona je potrebna svima i svakoj županiji u Federaciji BiH i svakoj općini u Republici Srpskoj, gdje je ipak lakše, jer je centraliziran sistem i odluke se drugačije donose.

Integralni intervju ministra Bevande „Nezavisnim novinama“ možete pročitati ovdje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...