EUROPA FOKUSIRANA NA ITALIJU I ŠPANIJU, A U JOŠ JEDNOJ ČLANICI EU ODVIJA SE TRAGEDIJA: Po broju umrlih na milion stanovnika pretekli su Italiju, a bit će još i gore

Iako se na vrijeme pripremila, iako još ima gotovo pola kapaciteta u bolnicama slobodno, Belgija je po crnim brojkama žrtava koronavirusa danas preskočila Italiju usporede li se brojevi s brojem stanovnika

  • Svijet

  • 13. Apr. 2020  13. Apr. 2020

  • 0

Iako se na vrijeme pripremila, iako još ima gotovo pola kapaciteta u bolnicama slobodno, Belgija je po crnim brojkama žrtava koronavirusa danas preskočila Italiju uporede li se brojevi s brojem stanovnika. Belgija je danas prešla broj od 30.000 zaraženih, a šest puta je manja po broju stanovnika od Italije. Uporedi li se broj potvrđenih zaraženih osoba s brojem stanovnika u Belgiji, to je 2639 zaraženih na milion stanovnika. Taj broj u Italiji je 2586 na milion stanovnika. Crne brojke u Belgiji su i one umrlih od posljedica koronavirusa. U postotku u odnosu na broj potvrđenih oboljelih, to je 13 posto, a u odnosu na ukupno stanovništvo, u Belgiji je umrlo 336,8 osoba na milion stanovnika. U Italiji je 329,1 umrlih na milion stanovnika. Trend broja umrlih u Italiji je u većem opadanju, a u Belgiji još nije. Ukupan broj umrlih dosad je u Belgiji 3903 osobe.

Dok su vijesti o umrlima u Italiji bile zapažene širom svijeta, brojevi iz Belgije prolaze nezapaženo. U samoj Belgiji još nema panike jer se vjeruje da su to posljedice na koje sistem nije mogao utjecati uspješnije. U Italiji se vjeruje da je puno ljudi umrlo jer bolnice nisu bile spremne na vrijeme reagovati, a u Belgiji nije bilo tako.

Zastrašujući podaci za Belgiju su oni o smrtnim slučajevima u staračkim domovima. Od ukupnog broja umrlih dosad čak 43 posto ih je umrlo u staračkim domovima, a 53 posto u bolnicama. Na Uskrs je u Belgiji od koronavirusa umrlo više od 300 zaraženih, od kojih čak 195 u staračkim domovima.

Zato Belgijanci upozoravaju na posebne mjere u staračkim domovima i na činjenicu da je sreća u borbi protiv virusa iznimno važan faktor, uz nužne mjere socijalnog distanciranja i druge mjere.

Šef nacionalnog kriznog štaba profesor Steven Van Gucht, ujedno virolog, upozorio je da je broj umrlih vrlo visok u Belgiji i da će on i dalje rasti. Pozvao je ljude da se priviknu na "suživot s virusom" jer će bitka trajati još mjesecima iako su neki brojevi optimistični, naprimjer novooboljelih je manje od hiljadu na dan, a raste broj onih koji napuštaju bolnicu.

- Moramo izdržati. Ono što imamo danas vidjet ćemo izraženo u brojevima kasnije. Morat ćemo živjeti s virusom još nekoliko mjeseci. Važno je ograničiti virus što je više moguće kako bismo mogli promijeniti fokus, ublažiti mjere i biti u stanju kohabitirati s virusom na kontrolisan način - rekao je profesor.

Inače, vijesti s podacima o širenju virusa u Belgiji objavljuju u jednom dnevnom listu, a iz nacionalnog štaba u Belgiji javnosti se obraćaju samo medicinski stručnjaci. Nema političara u uniformama ni posebnih regionalnih štabova iako je Belgija decentralizirana država. Političari raspravljaju samo o mjerama za suočavanje s posljedicama ili odlukama o promjeni mjera ograničenja kretanja. Belgija razmatra i ublažavanje mjera, ali čeka i koordiniranu reakciju Europske unije.

(Jutarnji list / SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...