„IMAO SAM PRILIKU DA ISPRIČAM KAKO SAM PREŽIVIO GENOCID…“: Memorijalni centar Srebrenica i Univerzitet Denver od sada su povezani…

Memorijalni centar Srebrenica je u vrijeme pandemije virusa COVID-19 većinu svojih poslova i komunikacija premjestio na online komunikaciju

  • Društvo

  • 19. Apr. 2020  

  • 0

Tim upravo završava novu brošuru za buduće posjetioce Memorijalnog centra u budućnosti. Tim je razvio nekoliko virtuelnih tura, a predavači Memorijalnog centra redovno gostuju u online nastavi različitih univerziteta i istraživačkih centara. Jučer je održano online predavanje sa studentima programa za buduće socijalne radnike pri Univerzitetu u Denveru.

- Imao sam priliku da podijelim ličnu priču kako sam preživio genocid, ali i da dam šire informacije o kontekstu genocida u Srebrenici i svemu što je prethodilo. Studenti su pokazali veliki interes i za pitanje takozvanog historijskog revizionizma i negiranja genocida. Oni dolaze dvaput godišnje u BiH da uče o različitim praktičnim primjerima vezanim za njihov poziv, te je ova online sesija, na neki način zamjena za takav susret, zbog nemogućnosti putovanja - kazao je Hasan Hasanović iz Memorijalnog centra Srebrenica.

Profesorica Ann Petrila je direktorica bosanskog programa pri fakultetu-partneru. Ona predaje studentima predmete genocid, propaganda i nacionalizam.

-Kroz svoja predavanja, Hasanović je dao veliki doprinos u educiranju velikog broja studenata na ovom programu Univerziteta u Denveru o genocidu u Srebrenici i opasnostima negiranja i glorifikacije ratnih zločinaca. I ne samo to, ovakva predavanja im daju značaj uvid u širu sliku i znanje o Bosni i Hercegovini, u prošlosti, ali i kroz kršenja ljudskih prava koja se i dalje događaju - poručila je profesorica Petrila.

Direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić kaže da, uprkos svim izazovima, ova institucija nastoji napraviti sve što je moguće da se sve aktivnosti nastave realizirati, a da se pritome zaštiti zdravlje zaposlenika.

- Nikada nije bilo važnije da se otvorimo prema svijetu, ispričamo našu priču i podijelimo ono što neki vole zvati 'naučenim lekcijama'. I zbog toga, svaki oblik zvanične saradnje i rada sa institucijama, poput ove sa Univerzitetom u Denveru, ima svoju težinu na tom putu - zaključio je Suljagić, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

(SB/Fena)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...