ODGOVOR SE KRIJE TAMO DOLE: Ljekari navode 2 najvjerovatnija razloga zašto muškarci inficirani korona virusom gore prolaze od žena

Iako ljekari među sobom imaju dosta oprečnih mišljenja

  • Jeste li znali

  • 20. Apr. 2020  

  • 0

Testisi mogu da sadrže korona virus i pruže mu utočiste od imunog sistema što omogućava infekciji da duže traje kod muškaraca, navode američki i indijski istraživači.

Kad Covid-19 uđe u organizam on se vezuje za ćelije koje luče ACE2 protein, odnosno enzim koji se potom pretvara u angiotenzin 2.

Ovi enzimi se nalaze u plućima, srcu i srevima. Međutim, ovaj protein se kod muškaraca takođe nalazi u velikim količinama u testisima, dok se kod žena u malim količinama nalazi u tkviu jajnika.

Studija koju su sproveli istraživači iz Njujorka i Mumbaja, pratila je 48 muškaraca i 20 žena koji su bili zaraženi korona virusom.

Dok je ženama trebalo 4 dana da se „riješe“ infekcije, muškarcima je trebalo čak šest dana. Ujedno, muškarci su se dvostruko duže oporavljali od virusa nego žene.

Dr. Aditi Shastri iz Mumbaja je autor studije koja još uvijek čeka recenziju, a navedena je na sajtu MedRXiv.

Međutim, dr Ijan Jones, virolog sa Univerziteta Reading kaže da bi to značilo da korona virus mora da putuje krvotokom da bi došla do testisa, a to nije nešto što obično čini.

- Glavno mjesto replikacije virusa su respiratorni trakt, a da bi došao do drugih mjesta mora da putuje krvotokom. To nije ono što rade korona virusi. Da, muškarci prolaze lošije od žena, a za to je vjerovatno kriv jedan od X hromozoma, i mislim da je ta neravnoteža glavni krivac – istakao je.

Takođe, profesor molekularne viorlogije na Univerzitetu u Notinghemu Jonathan Bol, rekao je da odvojeno istraživanje nije pronašlo korona virus u spremi oboljelih, sugerišući da testiti nisu rezervoar virusa.

- Nijedan od naših uzoraka nije pokazao pozitivno prisustvo virusa – istakao je dr Bol.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...