FIKRET HODŽIĆ, TV VODITELJ, MALINAR I RESPIRATOR-EFENDIJA: I prije četiri godine, ova seoska varalica bila je u centru skandala, ali tada s majicama koje je...

... uz malu pomoć vlastitih prijatelja prodavala na pumpama

  • Društvo

  • 29. Apr. 2020  29. Apr. 2020

I sve je izgledalo poprilično idilično. Koliko je moglo biti u ovo vrijeme. Ateriranje aviona iz Kine sa respiratorima, kojem je na Aerodromu Sarajevo 25. aprila lično, osobno i personalno svjedočio premijer Federacije BiH Fadil Novalić sa svojim saradnicima, trebalo je, barem metaforično, biti znak da je naša odbrana od agresivnog napada virusa korona, dobila značajno pojačanje. Kao kada je, recimo, Virgil van Dijk prešao u Liverpool. Poređenje je, vjerovatno, banalno, ali je sigurno generirano hroničnim nedostatkom svježeg fudbala i naprosto je, tačno. Baš nam je taj stub odbrane trebao.

Novalić je, čim se uvjerio da je iz Pekinga u Sarajevo „doletjelo“ 100 respiratora, mada ih je u premijernoj vijesti agencije „Fena“ bilo 80, pa ih valjda bude 90, požurio da izjavi kako ih je „kupila Vlada Federacije BiH kao podršku našem zdravstvenom sistemu koji se veoma dobro bori s pandemijom“. No, zaboravio je reći, moguće da je žurio, odnosno, možda je žurio pa je prešutio, da je, a to je prekjuče otkrio portal Fokus.ba, uvoznik respiratora firma „FH Srebrena malina“ d.o.o. iz Srebrenice, koja se bavi uzgojem i preradom voća i povrća, a koja je u vlasništvu voditelja na „Hayat“ TV-u Fikreta Hodžića.

I kao što je Fokus otkrio, tako je isti taj Fikret Hodžić u fokusu javnosti bio prije skoro četiri godine. Ali ne kao voditelj dekadentnih, degeneričnih, blasfemičnih emisija tipa „Glam Blam“ i „Zvijezda možeš biti ti“, na osnovu kojih se, potpuno nezasluženo ali ništa neobično u ovom retrogradnom ambijentu, domogao popularnosti ravne Oliveru Mlakaru iz vremena „Kviskoteke“, barem u ovom našem državnom okviru, već zbog - majica.

Na službenoj Facebook stranici kompanije HIFA Petrol objavljen je, krajem juna 2016. post u kojem pozivaju na kupovinu majica s motivom „Srebreničkog cvijeta“. Prethodilo je to potpisivanju ugovora između udruženja „Majke enklave Srebrenice“, Fikreta Hodžića i grupacije HIFA, u sjedištu Udruženja.

„Ekskluzivna prodaja majica na benzinskim pumpama HIFA Group. Od srijede 29. juna na svim benzinskim pumpama HIFA Group imate mogućnost kupovine brendiranih majica 'FH brand i HAAD design' by Fikret Hodžić #ijasamizsrebrenice. Cijena majice iznosi 25 KM“, napisali su HIFA-ovci na Facebook stranici.

Osim prodaje majica s motivima srebreničke tragedije, pisalo je tada na brojnim portalima, na Facebooku je objavljena i promotivna nagradna igra „Osvoji brendiranu majicu 'FH brand'“. U pozivu za učešće u nagradnoj igri je napisano da je potrebno u komentar na post napisati rečenicu/citat ili stih, vezan za sjećanje na Srebrenicu. 

Izložen je bio Fikret kritikama sa svih strana svijeta, potpuno opravdano, a on se lukavo branio kako će sve to jednom izaći na svjetlost dana, ili šta već, da će pravda pobijediti i isplivati na površinu njegovi iskreni motivi, i tako te i slične gluposti koje mogu izaći iz glave jednog mediokriteta. Naravno, nikad ništa nije isplivalo na površinu, a pogotovo Fikretova pravda nije pobijedila, zato što on s pravdom ima veze kao što ima i veze s novinarstvom, dakle - malo, pa se sve i zaboravilo. Jer, još tek ponekad, vrlog čitatelja nekog, nekakva memorija može vratiti na Fikretove majice. 

Ko je onda i šta je taj Fikret? Najlakše bi bilo reći - ništa. Ali da ima popularnost i gledanost, a pomalo i autoritet među gledateljstvom Hayat TV-a i u nazovi showu, „Zvijezda možeš biti ti“, e to nije sporno. No, otkud mu autoritet za nabavku respiratora?  

Kolege iz Fokusa potvrdu informacije da je uvoznik respiratora „FH Srebrena malina“ dobile su u Upravi za indirektno oporezivanje BiH. I usput su postavile nekoliko logičnih pitanja: kako je moguće da je firma za proizvodnju i preradu voća i povrća dobila ovakav ugovor težak 10 miliona KM, kako je moguće da je firma koja se bavi uzgojem malina dobila zadatak i ugovor da ona bude uvoznik medicinskih respiratora u našu zemlju, kako je, uopće, moguće da je to dobila bilo koja druga firma osim one koja ima veze sa medicinskom strukom i koji su to bili uslovi Vlade FBiH prilikom potpisivanja ugovora, pa je moguće da se ovakav posao dodijeli firmi za proizvodnju voća i povrća? E, odgovore na ta pitanja trebamo tek dobiti od premijera FBiH Fadila Novalića i direktora Federalne uprave civilne zaštite i člana Federalnog kriznog štaba Fahrudina Solaka kad izađe iz bolnice. 

„Ne bih sada ništa govorio. Napravit ćemo ili press konferenciju ili ćemo poslati saopćenje svim medijima. Čisto da se sada ne bih svima posebno javljao. U svakom slučaju, kada sve ovo prođe, s vama mogu napraviti štagod hoćete“, poručio je kratko Hodžić za Source.ba portal u ponedjeljak. Normalno da nikakav press neće biti organiziran, a i zamislite budalu koja bi uopće otišla na njegov press, niti će ikakvo saopćenje biti napisano u nekoj skorijoj budućnosti, jedno je već objavljeno na portalu njegove matične kuće, a i blago kolegama iz Sourcea što će im se Fikret otvoriti. „Kad sve ovo prođe“. A vjerovatno će proći, pa će Fikret po maline poći. 

E, da, ko je Fikret Hodžić? Pa, voditelj na „Hayatu“ već desetak, dvanaest godina. Oni kažu da radi trinaest. „U Sarajevu je odličnim uspjehom završio osnovnu školu i Perzijsko-bosanski koledž, a nakon toga je završio fakultet Političkih znanosti“, podaci su iz njegove oficijelne biografije. S tim da je u Sarajevu Fakultet političkih nauka, znanosti su u Zagrebu. A ne vjerujem baš da je studirao u Hrvatskoj.

„Rođen je 27.9.1985. godine u Srebrenici. On, majka i desetomjesečni brat su za vrijeme rata napustili Srebrenicu, a otac Ibrahim je ostao tamo. Njegove posmrtne ostatke nikada nisu uspjeli pronaći. Gubitak oca je Fikreta natjerao da puno brže odraste i sazre. Sve što je proživio pretvorio je u knjigu 'I ja sam iz Srebrenice', koja je 2012. godine bila najčitanija knjiga u Bosni i Hercegovini“, piše i ovo. Zaista nam je žao zbog tragične sudbine njegovog oca, ali to Fikreta nikako ne može amnestirati i osloboditi odgovornosti, posebno moralne, a i neke istrage su počele, i za majice i za respiratore... Dobro, za majice nisu. Mada, nije baš ni on glavni krivac zbog toga što je nešto tražio, krivi su više oni koji su jednom poljoprivredniku sa ambicijama TV voditelja odobrili da se bavi respiratorima. A knjiga je bila najčitanija... Na sijelima gdje se gule jabuke i pije čaj od nane.

„Fikret Hodžić je svestrana osoba koja se osim novinarstvom bavi i poljoprivredom. Svojevremeno se bavio i slikarstvom te su ga smatrali velikim talentom“, čitamo u njegovoj biografiji. Jazuk što nije nastavio. Pa da i na izložbama šta zaradi. Kao Memo Haljevac. Ili veliki mag pseudo-slikarstva Adin Hebib. Ustvari, neka pokuša nacrtati respiratore. Možda se uspije nametnuti na turbulentnom likovnom tržištu u Bosni i Hercegovini. A nije veći antitalenat, i idejno i izvedbeno, od dvojice spomenutih.

I još nešto iz bogatog Fikretovog životopisa: „Prije nekoliko godina je otkrio da sam sebe iznenadi stihovima koji izlaze iz njegove glave te da nije isključena opcija da ih jednog dana stavi na papir.“ Fikrete, poštedi nas, molim te. Jer, situacija nije bezazlena. Realno, još si nam samo ti falio, sa stihovima, pa da se svi možemo, onako kolektivno, priključiti na respirator. Samo, malo veći od onih koje si ti nabavljao. 

(D.Bajramović)  

trenutak ...