BOSNA I HERCEGOVINA MORA RADITI, INAČE PADAMO U DUBOKU DEPRESIJU: Njemačka ima daleko više zaraženih na milion stanovnika od BiH, pa je popustila sa mjerama, mi još čekamo na odluku vlasti...

Dok brojne zemlje u Evropi popuštaju sa mjerama i omogućavaju malim biznisima da rade, u BiH i dalje strogo se provode mjere, unatoč činjenici da BiH ima daleko manji broj zaraženih na milion stanovnika.

  • Ekonomija

  • 29. Apr. 2020  

  • 0

Bosna i Hercegovina konačno mora početi raditi, inače ćemo zbog zatvaranja biznisa uslijed pandemije biti suočeni sa nezapamćenom ekonomskom depresijom. Osim malih privrednika, ugostitelja, uslužnog sektora, koji apeliraju da se ponovo pokrenu biznisi, također i velike svjetske finansijske institucije upozoravaju vlasti da je potrebno mijenjati pristup.

alt

Svjetska banka predviđa pad edkonomije u BiH čak i do -5,6 posto.

"Efekti će se osjetiti u skoro svakom sektoru ekonomije, a naročito u turizmu, nekretninama, transportu, veleprodaji i maloprodaji; dok će poremećaj u lancima snabdijevanja i manja potražnja od EU dovesti do pada kako industrijske proizvodnje tako i izvoza roba i usluga", navodi se u izvještaju Svjetske banke.

Njemačka kao uzor

Vlasti u Bosni i Hercegovini trebali bi se ugledati na Njemačku i na druge napredne evropske zemlje, koje imaju daleko veći broj oboljelih od koronavirusa, a već su popustile sa mjerama.

Primjerice, do ovog trenutka, prema podacima stranice Worldometer koja se bavi praćenjem pandemije koronavirusa, u Njemačkoj je bilo zaraženo 160.059 osoba. To znači da je po učestalosti zaraze, 1.910 osoba u Njemačkoj bilo zaraženo na milion stanovnika.

U Bosni i Hercegovini je istovremeno bilo zaraženo ukupno 1.677 osoba, odnosno 511 osoba na milion stanovnika. Gotovo četiri puta više zaraženih je u Njemačkoj nego u BiH na milion stanovnika pa se trebamo pitati zašto bi kod nas bile strožije mjere nego u Njemačkoj?

Njemačka je ujedno i vodeći vanjskotrgovinski partner Bosne i Hercegovine i brojne naše firme zavise od izvoza u Njemačku, ali i od uvoza.

Njemačka je dozvolila da se na univerzitetima ponovo mogu polagati ispiti. Dozvoljeni su kursevi za koje je potrebna posebna laboratorija ili prostor – pod posebnim higijenskim i zaštitnim mjerama. Isto važi i za biblioteke i arhive. Otvorene su radnje veličine do 800 kvadratnih metara prodajnog prostora, ali pod strogim higijenskim zahtjevima. Bez obzira na na kvadraturu otvaraju se i prodavce automobila, prodavca bicikala i knjižare.

Kako Reuters prenosi, Poljska će 4. maja otvoriti hotele i trgovačke centre, dok će razmatrati ponovno otvaranje predškolskih ustanova 6. maja, izjavio je u danas poljski premijer Mateusz Morawiecki. Time ova zemlja želi ublažiti restrikcije koje su uvedene kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa. Poljska je već počela ublažavanje nekih mjera ranije u toku aprila, navodeći kako one previše koštaju ekonomiju.

U Srbiji će u narednim sedmicama doći do postepenog ukidanja mjera. Otvoreni su parkovi i šetališta, oni koji ih koriste moraju biti na odstojanju i moraju se pridržavati svih preporuka prevencije oboljenja. Od 4. maja omogućava se odvijanje gradskog prevoza u Novom Sadu i Kragujevcu, kao i odvijanje željezničkog i drumskog međugradskog saobraćaja. Od 8. maja omogućava se odvijanje gradskog prevoza u Beogradu i Nišu, bez korišćenja klimatizacije.

Također, od 8. maja mogu se otvoriti restorani i kafići, u baštama sa poštovanjem distance a u zatvorenim moraju da se poštuju sve preporuke.

U Sloveniji su od srijede, zbog povoljnije epidemiološke situacije u vezi sa zarazom koronavirusom, opet otvorene biblioteke, galerije i muzeji, od idućeg ponedjeljka se dopušta rad gostionica i lokala na otvorenim prostorima – terasama i vrtovima. Od ponedjeljka će opet biti dopušteno djelovanje radionica za popravak odjeće i obuće, za izradu ključeva, svoje usluge kupcima će opet nuditi fotografi, fotokopirnice, krojači, urari i zlatari, krznari i proizvođači kožne galanterije.

Situacija u entitetima

Sljedeće sedmice trebali bi se otvoriti mali obrti, trgovine i notarski uredi u Federaciji BiH, najavio je član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Biće propisano koje mjere ove djelatnosti moraju poštivati, koliko ljudi može boraviti u pojedinim objektima i sl, kazao je Čerkez.

Kazao je da epidemija nije gotova, ali će se ići u ublažavanje određenih mjera jer se život mora normalizirati.

Štab civilne zaštite Hercegovačko-neretvanskog kantona odlučio je da od 4. maja se dozvoli rad malih obrta/zanatskih radnji (cvjećarnice, urari, obućari, frizerski saloni, kozmetički saloni…). Obavezno je poštivanje preporučenih epidemioloških zaštitnih mjera (održavanje socijalne distance, nošenje maski i rukavica, održavanje higijene…).

Kako je rečeno, frizerski i kozmetički saloni kao i srodne djelatnosti moraju poštivati i posebne epidemiološke mjere, poput uporabe vizira, jednokratnih pregača i ručnika i sl.

U RS-u za sada nema nikakvih popuštanja strogih mjera ograničenja, koje uključuju i zabrane kretanja vikendom. Dužnosnici tog entiteta najavili su kako bi mjere postupno mogli početi ublažavati tek od 10. maja.

Kako je izjavio ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić, RS planira prošireni policijski sat za prvi maj.

alt

''Vjerojatno će se ići na to da se proširi policijski sat. Vidjet ćemo u kojem segmentu i na koji način'', rekao je Šeranić za RTRS.

Kazao je da bi policijski sat mogao biti proširen zbog primjetnog većeg okupljanja, pa i zbog toga što u zajednici u posljednje vrijeme popušta disciplina u poštivanju mjera, prije svega kod pojedinaca u korištenju zaštitnih sredstava.

Iz RS-a su ranije zamjerali Federaciji BiH da ukidanje policijskog sata i karantene u izoliranih prostorima ugrožava ukupnu epidemiološku situaciju u zemlji. Te primjedbe Goran Čerkez je odbacio kao neutemeljene.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...