ŠTA SE DEŠAVA: Vijeće RAK-a preko noći promijenilo mišljenje i izabralo Dodikovog čovjeka

Četiri člana su, uprkos tome, prilikom glasanja podržala izbor Draška Milinovića (SNSD).

  • Mini market

  • 30. Apr. 2020  30. Apr. 2020

  • 2

Za izbor Draška Milinovića glasala su četiri člana Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH Miloš Šolaja, Ljubo Božović, Zoran Tomić i Nino Ćorić, iako su svi oni interno isticali da je sadašnji direktor uvjerljivo najbolji kandidat.

Predsjedavajući Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH Plamenko Čustović podnio je ostavku nakon što je bivši direktor Radio-televizije RS Draško Milinović većinom glasova predložen za direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH.

Za izbor Draška Milinovića glasala su, dakle, četiri člana Savjeta Regulatorne agencije za komunikacije BiH, preglasavši preostale članove Faruka Borića i Plamenka Čustovića.

Svi oni su, navodi sada već bivši predsjedavajući Čustović za Klix.ba, u toku postupka izbora i nakon obavljenih intervjua, interno isticali da je sadašnji generalni direktor Predrag Kovač (SDS) uvjerljivo najbolji kandidat.

Četiri člana su, uprkos tome, prilikom glasanja podržala izbor Draška Milinovića (SNSD). Članovi s kojima smo stupili u kontakt nisu bili voljni obrazložiti svoje razloge za takav izbor, što produbljuje sumnje da su odluke donijeli politički centri moći.

"Podnio sam ostavku na članstvo u Savjetu RAK-a zato što sam ocijenio da je odluka o imenovanju generalnog direktora donesena izvan Savjeta RAK-a, a da je Savjet poslužilo samo kao mehnizam glasanja", rekao je Čustović.

Upitan da li Savez nezavisnih socijaldemokrata i Hrvatske demokratske zajednice stoje iza odluke izbora generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Čustović kaže da se ne može ništa drugo pretpostaviti.

Izbor Milinovića najavljivan je u medijima još prije nego što je Savjet RAK-a raspisalo konkurs za izbor generalnog direktora, na koji su se, pored Draška Milinovića i Predraga Kovača, prijavili i Antonio Beus i Avdija Hasanović.

"Bilo je očigledno da su određeni centri moći doveli do toga da se Savjet RAK-a instrumentalizuje u svrhu postizanja nekih ciljeva. Postignuto je ono što je najavljivano još prije nego što je konkurs raspisan", kazao je Čustović za Klix.ba.

Imenovanje Milinovića ne bi bilo čudno da RAK, za vrijeme njegovog rukovođenja RTRS-om, nije izrekao brojne kazne ovom mediju, poznatom po dodvoravanju SNSD-u i pristrasnom izvještavanju.

"RTRS je za vrijeme mandata Milinovića desetak puta kažnjavan zbog nepoštivanja kodeksa javnog emitovanja i drugih opštih akata RAK-a. Bilo je apsurdno da neko ko je bio na čelu kuće koju je kažnjavao RAK bude izabran na čelo RAK-a", kazao je on.

Na pitanje da li je uredu da saziv kojem je istekao mandat u decembru 2017. godine bira novog generalnog direktora, Čustović ističe da Savjet RAK-a po zakonu nastavlja raditi dok se ne izabere novo.

"Mi smo pravovremeno obavijestili Parlament da nam ističe mandat i da treba da se izaberu novi članovi. Od tada se ništa nije desilo. Bila je zakonska obaveza da nastavimo raditi i da imenujemo direktora", istakao je Čustović.

Na čelu Ministarstva prometa i komunikacija BiH je SNSD-ov kadar Vojin Mitrović. Dolaskom Draška Milinovića na čelo RAK-a Milorad Dodik će maksimalno zaokružiti kontrolu nad oblastima telekomunikacija i medija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...