KOLAPS NAJVEĆE SVJETSKE LOW COST AVIOKOMPANIJE: Zbog korona krize otpustili su više od 3.000 radnika, ali to je tek početak…

Prije dvije sedmice, najveća evropska niskotarifna aviokompanija objavila je da bi 2021. mogla donijeti neznatan profit te da ne planira odlagati avionske narudžbe

  • Ekonomija

  • 02. Maj 2020  02. Maj 2020

  • 0

No, u novoj informaciji, navodi se kako je Ryanair odgodio početak povratka u normalan raspored sa juna na juli i objavio da će letjeti samo 50% planiranog kapaciteta u tri mjeseca do kraja septembra, što je obično njegova najprometnija sezona.

Aviokompanija je saopćila da sada revidira planove rasta i narudžbi aviona te da je u pregovorima s Boeingom i iznajmljivačima aviona kako bi smanjili broj isporuka u sljedeća 24 mjeseca.

“Ryanair sada očekuje da će oporavak potražnje putnika i cijena trajati najmanje dvije godine odnosno da će do njega doći najranije na ljeto 2022. godine”, rekao je izvršni direktor Michael O'Leary u informaciji za investitore.

Kazao je da će aviokompanija započeti konsultacije o zatvaranju baza i ukidanju do 3.000 radnih mjesta, uglavnom pilota i kabinskog osoblja.

Kompanija je objavila da očekuje gubitak od 100 miliona eura u tri mjeseca do kraja juna, što je O'Leary rekao da je prvi put da je aviokompanija doživjela gubitak u tom tromjesečju.

O'Leary je također rekao da planiraju pred evropskim sudovima osporavati ono što je opisao kao više od 30 milijardi eura državne pomoći koja je dodijeljana za desetak rivala.

Rekao je da će Ryanair biti “primoran da se takmiči sa aviokompanijama koje su dobile 30 milijardi eura državne pomoći kako bi im omogućile da izdrže niže cijene prodaje mjesecima nakon što je kriza COVID-19 prošla”.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...