NEŠTO ŽIVLJI POČETAK NOVE SEDMICE U SARAJEVU: Otvorene brojne radnje, ali građanima se savjetuje oprez... (FOTO)

Mjere Federalnog štaba Civilne zaštite podrazumjevaju socijalno distanciranje od dva metra, kao i ostale higijensko-epidemiološke mjere.

  • Društvo

  • 04. Maj 2020  04. Maj 2020

  • 0

Početak nove sedmice nešto je življi u Sarajevu, jer su otvorene brojne radnje, uslijed popuštanja mjera Federalne štaba Civilne zaštite. Tako su mnoge prodavnice, frizerski saloni, i druge uslužne djelatnosti ponovo počeli raditi.

Mjere Federalnog štaba Civilne zaštite podrazumjevaju socijalno distanciranje od dva metra, kao i ostale higijensko-epidemiološke mjere.

Također, dozvoljava se rad trgovina na veliko i malo koje vrše promet svih vrsta proizvoda, uslužnih djelatnosti, malih obrta u smislu zakona o obrtu i srodnim djelatnostima, i izvan tržnih centara. Sve trgovine kojima se dozvoljava rad obavezne su osigurati ličnu zaštitnu opremu (maske i rukavice), te, ako je to moguće, potrebnu socijalnu distancu od najmanje dva metra između osoba, uz poštivanje ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Također do 15. maja na snazi je i mjera ograničenog kretanja osobama starijim od 65 godina i mlađim od 18 godina. Stariji od 65 godina mogu se kretati ponedjeljkom, srijedom i petkom, dok mlađi od 18 godina mogu se kretati utorkom, četvrtkom i subotom u određenim vremenskim terminima. Svakodnevno kretanje u automobilu je dozvoljeno.

Do sada je u Bosni i Hercegovini zaraženo 1.926 osoba, a preminulo je njih 78. U posljednja 24 sata oporavilo se 35 osoba.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...