PROFESOR KUKIĆ ZA "SLOBODNU BOSNU": "Valjda će EU napokon shvatiti da Čovića treba ignorirati"!

Zbog lične sujete jer je direktno poražen od Željka Komšića i gurnut je na margine političke scene, Čović se sada sveti i Evropskoj uniji i Bosni i Hercegovini, kazao je u razgovoru za "Slobodnu Bosnu", profesor socilogije Slavo Kukić.

  • Mini market

  • 05. Maj 2020  05. Maj 2020

  • 15

Predsjednik HDZ-a Bosne i Hercegovine i trenutno predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović nije se odazvao na jučerašnji sastanak političke radne grupe u Predsjedništvu BiH, pod pokroviteljstvom EU i zemalja Kvinte, a svoj razlog pravdao je prisustvom lidera DF-a i aktuelnog člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića.

Predsjedništvo BiH je prošle sedmice usvojilo novi akcioni plan puta ka EU koji predviđa brži i efikasniji proces integracija, a koji bi u potpunosti trebao biti proveden kroz državne institucije BiH, odnosno djelovanje Političke radne grupe.

Predstavnici HDZ-a BiH Dragan Čović, Borjana Krišto i Vjekoslav Bevanda bojkotirali su sastanak Političke radne grupe za EU integracije u Predsjedništvu BiH.

Iako se šef Delegacije Evropske unije u BiH Johann Sattler 29. aprila sastao sa Draganom Čovićem u Mostaru i tom prilikom rekao da je "Čović šampion evropskih integracija", to nije bilo dovoljno da se lider HDZ-a BiH ubijedi da dođe u glavni grad BiH.

Dragan Čović je, umjesto dolaska na sastanak u Sarajevo, održao sastanak sa članovima Hrvatskog narodnog sabora (HNS) gdje je dobio jednoglasnu podršku da ne učestvuje u radu ad hoc političke radne grupe.

HNS je jednoglasno podržao Čovića i njegovu ličnu sujetu, jer je na sastanku u Sarajevu bio i Željko Komšić, lider DF-a i aktuelni član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, od kojeg je Čović na Općim izborima 2018. godine direktno poražen.

Iako je Željko Komšić po Ustavu BiH i Izbornom zakonu BiH legalno izabran član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, jer ga biraju svi građani Federacije BiH sa pravom glasa, a ne samo Hrvati, s tim se Čović ne može pomiriti nikako.

Takvog mišljenja je i univerzitetski profesor i sociolog iz Mostara Slavo Kukić koji u izjavi za Slobodnu Bosnu kaže da je Čović neizborom za člana Predsjedništva BiH na neki način gurnut u drugi plan.

"To guranje u drugi plan, sada Čović pokušava amortizirati dodatnom radikalizacijom i prodavanjem svog političkog stava Hrvatima u Bosni i Hercegovini, kao da je to krunski dokaz, njihove neravnopravnosti", smatra naš sagovornik.

Prema njegovom mišljenju, previše se dramatizuje oko nedolaska Čovića u Sarajevo na sastanak, jer "etno-nacionalističke elite svakako nisu spremne ozbiljnije razgovarati o 14 uvjeta Evropske unije".

Kaže da je Čovićev nedolazak u Sarajevo samo još jedan podatak Evropskoj uniji da tog čovjeka treba ignorirati.

"U pitanju je čovjek sa višestrukim moralom i ne treba ozbiljno uzimati ono što govori, jer on jedno kaže, drugo radi, a treće misli. Što se pak tiče efekata na utjecaj HDZ-a, ne vjerujem da će biti išta, jer prosječan čovjek ne uprati puno važnih stvari, a kamoli jučerašnji nedolazak Dragana Čovića na sastanak radne grupe. Prosječnom čovjeku važnije je šta će preko HDZ-ovih medija ćuti ili pročitati i time stvoriti paralelnu istinu koja sa stvarnom istinom nema nikakve veze", rekao je Kukić.

Ocijenio je da je Čović jučer samo izvršio udar na ustavni poredak zemlje, jer nedolazak u Sarajevo je direktno prouzročen činjenicom da je na mjestu člana Predsjedništva BiH Komšić koji je na tom mjestu izabran po Ustavu BiH i po zakonu.

"To znači da oni ne poštuju ni Ustav ni zakon, koji je suprotan tumačenjima HDZ-a i Dragana Čovića", naveo je Kukić.

Ocijenio je da bi Hrvatima u BiH najbolje bilo da definitivno progledaju i Čoviću okrenu leđa.

(K. S.)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 15

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...