U VUKOVARU NACRTAN GRB HOS-a SA ZDS: Na crtanju bila i policija

Jedino što je novo je da su protagonisti "starog hrvatskog pozdrava" izgubili saveznika na poziciji predsjednika države.

  • Regija

  • 06. Maj 2020  06. Maj 2020

  • 1

U Vukovaru je nacrtan grb HOS-a s ustaškim pozdravom "Za dom spremni".

To je priopćio Srđan Milaković, zamjenik vukovarskog gradonačelnika iz redova srpskog naroda.

Kazao je kako su grb s ustaškim pozdravom nacrtali navijači Dinama uz dopuštenje gradonačelnika Ivana Penave i uz prisutnost policije. Milaković je napisao da se neki sugrađanin ipak pobrinuo za to i djelomično prekrio grafit.

Milakovićevo priopćenje prenosimo u izvornom obliku.

"Dopustio im je Penava, tamo je bila i policija"

"Posljednjih dana svjedoci smo da se hrvatsko društvo vraća u 'normalu' – ponovo su aktualne rasprave o tome da li fašistička obilježja (poput pozdrava 'Za dom spremni'), mogu u određenom kontekstu biti pozitivna i imati pravo da se ističu u javnosti.

Oni koji mašu ovim "domoljubnim" simbolima ne drže mnogo ni do zakona ni do historijskih činjenica, a u javnosti su izuzetno glasni te iako ih ne možemo tačno prebrojati već godinama se tješimo da su malobrojni.

Jedino što je novo je da su protagonisti "starog hrvatskog pozdrava" izgubili saveznika na poziciji predsjednika države.

Višestruko isticanje tih "domoljubnih" simbola posljednjih dana nije moglo a da ne dobije svoj epilog i u Vukovaru, gradu "domoljuba".

Tako je uz odobrenje vukovarskog gradonačelnika Penave, jedna trafostanica u naselju Budžak, dobila novi vizulani identitet – naravno, nezaobilaznih "domoljubnih" simbola – grba HOS-a i čuvenog ustaškog pozdrava.

Sliku su načinili umјetnički nastrojeni navijači Dinama iako ostaje nejasno kakve to veze sa sportom ima, a pri tom je bila prisutna i policija, koja je inače zadužena da ovakve simbole prijavljuje i sankcioniše.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...