UDRUŽENJE BH. NOVINARI RASPALILO PO ČELNICIMA UKC RS-a: Vlado Đajić i Nenad Stevandić drsko su se ophodili prema novinarima

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju posebno zabrinjavajućom izjavu direktora UKC RS Vlade Đajića, a koju su prenijeli televizija i portal N1, o tome kako on "ima svoju službu koja prati sve", uključujući, kako je kazao, "i vaš medij i portale".

  • Društvo

  • 06. Maj 2020  06. Maj 2020

  • 0

Udruženje/udruga BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputili su javni protest generalnom direktoru Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske Vladi Đajiću i njegovom zamjeniku Nenadu Stevandiću "zbog krajnje neprimjerenog i drskog ophođenja prema novinarima koji prate najnovija zbivanja u vezi sa pojavom koronavirusa u ovoj zdravstvenoj ustanovi".

"Umjesto da profesionalno obavljaju svoju dužnost i kao predstavnici najveće zdravstvene institucije u RS javnosti pruže istinite, aktuelne i pravovremene informacije o pojavi koronavirusa na UKC-u, kao i da javno preuzmu barem dio odgovornosti za ovu kriznu situaciju, čelnici ove ustanove obrušili su se na novinare, otvoreno ih optuživši za laži, manipulacije i širenje panike, pa čak i tvrdeći da su upravo novinari 'zaslužni' za ulazak koronavirusa u UKC", navode Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima u zajedničkom saopćenju za javnost.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima smatraju posebno zabrinjavajućom izjavu direktora UKC RS Vlade Đajića, a koju su prenijeli televizija i portal N1, o tome kako on "ima svoju službu koja prati sve", uključujući, kako je kazao, "i vaš medij i portale".

Istovremeno, ističu kako se ovakva izjava može tumačiti samo kao otvorena prijetnja novinarima i medijima koji izvještavaju na način koji se Đajiću i njegovim saradnicima ne dopada, te nedopustiv pritisak na slobodno i kritičko novinarstvo.

"Smatramo da je izjava o 'službi koja prati sve' osobito alarmantna jer predstavlja krivično djelo nezakonitog praćenja, ali i u kontekstu bliskih veza direktora Đajića, kao i njegovog zamjenika Stevandića, sa vladajućim političkim strukturama u Republici Srpskoj", navodi se u saopćenju.

Kako se nadalje navodi, bez obzira na njihov politički angažman, Đajić i Stevandić obnašaju javno odgovorne funkcije i kao zdravstveni profesionalci - ljekari, trebali bi biti uzor moralnog i humanog postupanja u interesu građana RS, a ne baviti se 'okršajima' sa predstavnicima medija i novinare dijeliti na podobne i nepodobne.

"Podsjećamo i direktora Đajića i njegovog zamjenika Stevandića da ukoliko smatraju da pojedini mediji prenose lažne informacije i neargumentovano šire paniku u javnosti, na raspolaganju su im uobičajeni i legalni načini reagiranja na takve pojave poput demantija i tužbe za klevetu, umjesto angažmana nekakvih 'tajnih službi' za praćenje i nadzor medija, koje svakako ne bi trebale pripadati jednom demokratskom društvu", navodi se u saopćenju.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...