BUDUĆNOST JE STIGLA: Za socijalnu distancu u Singapuru zadužen i pas-robot

Stanovnike Singapura na poštovanje mjera socijalnog distanciranja sada upozorava i jedan pas-robot. Četvoronožni robot na daljinsko upravljanje, koji je proizvela kompanija "Boston Dynamics", prvi put je u jednom parku isproban danas, a testiranje će trajati dvije sedmice.

  • HiTec

  • 09. Maj 2020  

  • 3

"Održimo Singapur zdravim! Radi vaše bezbjednosti i bezbjednosti onih u vašem okruženju, molimo budite na međusobnoj distanci od barem jednog metra", izgovara na engleskom jeziku ovaj žuto-crni robot blagim ženskim glasom.

Ovaj robot je u stanju i da pomoću kamera i analitičkih alata procjenjuje broj posjetilaca u parku, ali nadležni tvrde da ne narušava njihovu privatnost.

Kako navodi Reuters, drugi tip robota, u obliku malog automobila, upozorava posetioce kod obližnjeg akumulacionog jezera da se ne zadržavaju na tom mestu i da okupljanja nisu dozvoljena.

Singapur je po broju slučajeva korona virusa među vodećima u Aziji, najvećim djelom usled masovne zaraze radnika iz inostranstva, koji žive u skučenim uslovima, a stroge mere ograničenja u tom gradu-državi na snazi ostaju do juna.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...