DAČIĆ POSLAO PROTESTNU NOTU BRISELU: "Tesla je toliki Hrvat da bi završio u Jasenovcu"!

Srbija je uputila protestnu notu evropskoj komesarki za inovacije, istraživanje, kulturu i obrazovanje Mariji Gabrijel zbog toga što je na internet prezentaciji EU naučnik i inovator Nikola Tesla predstavljen kao Hrvat, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

  • Regija

  • 09. Maj 2020  09. Maj 2020

  • 0

"Oni su u materijalu za obrazvanje mladih ljudi napomenuli da je Teska čuveni Hrvat koji je otkrio rendgenske zrake", rekao je Dačić za TV Pink. 


On je rekao da bi Tesla završio u zloglasnom ustaškom logoru Jasenovac da je živio u Jugoslaviji za vrijeme Drugog svjetskog rata.

"Eto, toliko je on Hrvat", zaključio je Dačić.

Srpski mediji pišu da je Nikola Tesla rođen u Austrougarskoj u Smiljanu, selu koje se nalazi na teritoriji današnje Republike Hrvatske, ali da nikada nije živio u zemlji koja se tako zvala.

Otac mu je bio pravoslavni sveštenik i obično se o njemu govori kao Amerikancu sprskog porijekla, budući da je veći dio života proveo u SAD i da je umro u New Yorku kao američki državljanin, piđu mediji iz Srbije.

Srpsko-hrvatski spor oko Tesle kulminira je prošle godine kada je Hrvatska odlučila na Svjetskoj izložbi "Dubai Expo" 2020. godine Teslu predstaviti kao hrvatskog naičnika i inovatora.

Ministarstvo kulture i informiranja Srbije najoštrije je osudilo, kako je reklo, nedopustiv pokušaj Hrvatske da prisvoji naučnika i inovatora Nikolu Teslu, kojeg cjelokupna svjetska javnost prepoznaje i pamti kao "Srbina koji je veliki dio života proveo u Americi".

Srbijansko ministarstvo tvrdi kako u enciklopedijama, naučnim radovima i popularnim tekstovima na svim jezicima stoji povijesno jedino tačan podatak koji Teslu stavlja u red najznačajnijih srpskih naučnika.

"Nikola Tesla pripada svijetu po svojim naučnim doprinosima i izumima, ali srpskom narodu po svom porijeklu. Nikakvi tragikomični pokušaji krivotvorenja tu jednostavnu istinu ne mogu promijeniti", navedeno je u saopćenju srbijanskog ministarstva kulture.

Hrvatska Teslu, koji je porijeklom Srbin iz Smiljana u Lici, smatra za hrvatskog i američkog naučnika i inovatora koji je najveći dio života proveo u Sjedinjenim Državama gdje je i ostvario sve svoje izume. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...