NEOFAŠISTI DIVLJAJU U STOCU: Oskrnavili spomenik borcima NOB-a kao i spomenik žrtvama zločina u Koštanoj bolnici

Na spomeniku s imenima poginulih partizana ispisana je poruka ”Koljem krmad”

  • Društvo

  • 11. Maj 2020  11. Maj 2020

  • 2

Samo dan nakon što je civilizirani svijet proslavio Dan pobjede nad fašizmom, pokazalo se da on, nažalost, još uvijek nije pobijeđen

Nepoznati počinioci u noći s nedjelje na ponedjeljak oskrnavili su antifašističke spomenike u Stocu.

Crnom bojom prefarbani su Centralni spomenik palim borcima NOR-a i žrtvama fašizma u Stocu, kao i ploča pred Koštanom bolnicom.

Podsjećamo, Koštana bolnica u Stocu korištena je od strane HVO-a kao logor za stolačke Bošnjake tokom posljednjeg rata u BiH.

Na spomeniku s imenima poginulih partizana ispisana je poruka ”Koljem krmad”, dok je crnom bojom prefarbana spomen ploča ispred Koštane bolnice koja svjedoči o tome da je ovaj objekat služio kao logor.

Slučaj je prijavljen stolačkoj policiji, koja je izvršila uviđaj.

Zbog ovog užasnog čina oglasio se i zastupnik u Parlamentu FBiH Amer Obradović, inače Stočanin, jedan od brojnih maloljetnika koji je prošao kroz logore HVO-a.

"Ovo su spomenici borcima antifašistima iz Drugog svjetskog rata i spomen-ploča na ulazu u logor UZP-a Koštana bolnica – precrtani crnim sprejom, bojom zločinačke ideologije. I ovo je jedan od dokaza zašto je organiziranje mise za žrtve Blajburga pogrešno, jer to budi historijski revizionizam i neofašizam kojeg u Stocu još od početka devedesetih nažalost ne manjka. Sve dok lokalna vlast kao i ona entitetska i državna svojim djelovanjem bude sponzor i motivator ovim “crnocrtačima” jasno je da će ideologije zla biti žive i opasne. U Stocu ih je posebno važno pobijediti. Ako ih pobijedimo u Stocu, pobijedit ćemo ih i u čitavoj državi Bosni i Hercegovini", kazao je Obradović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...