LAJČAK NAJAVLJUJE HISTORIJSKI SPORAZUM KOSOVA I SRBIJE: "Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dvije strane koji..."

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak poručio je da u tom dijalogu EU mora ići “ruku pod ruku” sa SAD i naglasio da “razmjena teritorija nije na dnevnom redu”.

  • Regija

  • 11. Maj 2020  11. Maj 2020

  • 0

Lajčak je odbio da komentariše glasine o “tajnom dogovoru” o razmjeni teritorija između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Kosova Hashima Thacija.

“Ne radim na osnovu glasina”, rekao je Lajčak za austrijsku agenciju “Apa” i naveo da u svakom slučaju nije vidio takav plan.

On je naglasio da su SAD uvijek bile najvažniji međunarodni partner EU na Kosovu i da je “apsolutno optimističan” da će dogovor Beograda i Prištine uskoro biti postignut, prenose beogradski mediji.

“Cilj je imati pravno obavezujući sporazum dvije strane koji razjašnjava sva otvorena pitanja, da je u skladu sa međunarodnim pravom i da je prihvaćen i priznat od obje strane, u regionu, ali i u svim državama članicama EU. Nema razloga da se proces odgađa, ali na kraju je kvalitet važniji od brzog dogovora”, rekao je Lajčak.

Kada je riječ o ulozi drugih globalnih igrača na zapadnom Balkanu, Lajčak je izrazio uvjerenje da “niko ne može ponuditi ono što nudi EU - da čitav region bude dio Evrope”.

On je ukazao da je kriza izazvana virusom korona “pokazala da EU mora da bude brža i vidljivija na zapadnom Balkanu”.

“EU nije uvijek bila najbrži igrač. Međutim, Brisel je najpouzdaniji i stabilan partner”, zaključio je Lajčak.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...