KADAR BLIZAK ČOVIĆU: Član CIK-a Stjepan Mikić podnio ostavku

Član Centralne izborne komisije (CIK) BiH Stjepan Mikić podnio je ostavku na tu funkciju radi odlaska u penziju, rekla je za Srnu Maksida Pirić, portparol CIK-a.

  • Vijesti

  • 13. Maj 2020  13. Maj 2020

  • 2

Pirić je navela da je CIK dobio obavještenje Stjepana Mikića da podnosi ostavku.

"Ovaj akt bit će dostavljen Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH", rekla je Pirić.

Mikić, koji je član CIK-a iz reda hrvatskog naroda, odlučio se na ovaj potez nakon što je CIK 7. maja raspisao lokalne izbore, koji su zakazani za 4. oktobar.

On je za člana CIK-a izabran 2005. i u posljednjih 15 godina u dva navrata bio je i predsjednik ove institucije.

Funkcija člana CIK-a BiH zbog isteka mandata prestala je 11. marta Ahmetu Šantiću i Suadu Arnautoviću iz reda Bošnjaka te Branku Petriću i Novaku Božičkoviću iz reda Srba.

Na ove pozicije, odlukom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, reizabrani su Šantić i Arnautović iz reda Bošnjaka, a izabrani su Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba iz reda Srba.

Tada je, zbog nedostatka entitetske većine, na usaglašavanje Kolegija Predstavničkog doma upućena Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije člana CIK-a BiH iz reda Hrvata.

Prema predloženoj odluci, zbog isteka mandata, funkcija člana CIK-a BiH prestaje Stjepanu Mikiću, a na tu funkciju iz reda Hrvata predložen je Željko Bakalar.

Bakalar je trenutni savjetnik u kabinetu hrvatskog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...