AMERIKA OBJAVILA NOVU „CRNU LISTU“: Ove zemlje ne sarađuju u borbi protiv terorizma!

Američka administracija revidirala je listu zemalja koje ne sarađuju sa Sjedinjenim Američkim Državama u borbi protiv terorizma

  • Svijet

  • 14. Maj 2020  14. Maj 2020

  • 0

State Department obavijestio je Kongres o zemljama koje ne sarađuju sa SAD-om u borbi protiv terorizma, prenosi Anadolija.

Američka administracija, pozivajući se na Član 40A(a) Zakona o kontroli izvoza oružja, saopćila je kako su se na ovoj listi u 2019. godini našli Iran, Sjeverna Koreja, Sirija, Venecuela i Kuba.

Kuba je lani, prvi put nakon 2015. godine, uvrštena na ovu listu, dok su ostale zemlje na njoj bile i ranije.

Zemljama na ovoj listi SAD neće prodavati oružje niti usluge na polju odbrane.

Na listi Iran, Sirija, Venecuela...

U saopćenju se navodi kako je Iran i dalje "najveći sponzor kada je riječ o terorizmu" i da podržava Hezbollah te snage Qudsa.

Kada je riječ o Siriji, navodi se u saopćenju, režim Bashara Al-Assada nastavlja sarađivati sa mnogim grupama, uključujući Hezbollah.

Govoreći o Sjevernoj Koreji, navodi se kako četvero Japanaca koji su učestvovali u otmici japanskog putničkog aviona 1970. godine, nastavlja živjeti u Sjevernoj Koreji te da je nepoznata sudbina 12 državljana Japana koji su tom prilikom oteti.

U Venecueli je, navodi se, administracija Nicolasa Madura nastavila stvarati "okruženje pogodno za teroriste".

Što se tiče Kube, članovi Vojske narodnog oslobođenja (ELN) koji su u 2017. boravili u Kolumbiji radi mirovnih pregovora, ostali su prošle godine na Kubi te je i ova zemlja dodana na listu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...